"Dragojlo Dudić" za književnost i istoriografiju

Nagrade i pohvale na 43. književno-istoriografskom konkursu "Dragojlo Dudić" biće svečano uručene 17. novembra u Narodnoj skupštini Srbije, najavila je Fondacija "Dragojlo Dudić", koja deluje pri Republičkom odboru SUBNOR-a Srbije.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 15.11.2014.

17:32

Default images

Foto: Chris / Flickr.com

U oblasti književnosti prva nagrada dodeljena je za roman "Most na reci Tari" Milića Petrovića Rajoma iz Beograda. Druga nagrada dodeljena je za zbirku pesama "Čas novije istorije" Kaje Pančić-Milenković iz Pirota, a treća za zbirku pesama "Pocerski pasteli" Jasmine Lazarević iz Šapca.

U kategoriji istoriografija prva nagrada dodeljena je za rukopis "Valjevski partizani 1941-1942. na fotografijama Rada Jokića" autora mr Branka Matića iz Valjeva. Druga nagrada dodeljena je za rukopis "Srpski Argonauti" Boška Antića iz Beograda, a treća za rukopis "Rad Crvenog krsta Srbije u Prvom svetskom ratu" Branislava Popovića i Veljka Todorovića iz Beograda.

Nagrade imaju i novčani deo u iznosu od 30.000, odnosno 25.000 i 20.000 dinara. Pohvale su dobili romani "Milunka Savić heroj Velikog rata" Vojislave Latković iz Kragujevca, "Vjetar još nije stao" Vasilija Karana iz Banjaluke i "Trn u oku" Radovana Vujadinovića iz Danilovgrada, kao i rukopisi "Okupacija Kikinde u Drugom svetskom ratu" Marka Miloševa iz Kikinde i "Sarajevski atentat - sto godina kasnije" Slobodana Maksimovića iz Novog Beograda.

Odluku je doneo Upravni odbor Fondacije "Dragojlo Dudić", na osnovu izveštaja ocenjivačkih komisija - za književnost: Dragan Dragojlović, predsednik, Željko Simić i Radovan Popović, a za istoriografiju: Slobodan Gavrilović, predsednik, dr Milan Koljanin i dr Venceslav Glišić.

Upravni odbor odlučio je i da se Posebna pohvala, kao društveno priznanje, dodeli Izdavačkoj kući "Prometej" i pojedincima koji su svojim delima obeležili 100. godišnjicu Prvog svetskog rata i 70 godina oslobođenja Srbije.

To su "Srbija u velikom ratu 1914-1918." Mire Radojević i Ljubodraga Dimića, "Beogradski ilegalci" Rada Ristanovića i edicija "Srbija 1914-1918". Izdavačke kuće "Prometej" i Radio televizije Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: