Da li bibliotekama nedostaje publika?

Međunarodni okrugli sto na temu „Javne biblioteke i njihova publika“, biće održan 7. novembra, od 10 do 17 časova u Rektoratu Novosadskog Univerziteta, u organizaciji udruženja „Kulturis“, Gradske biblioteke u Novom Sadu i Gradske biblioteke u Pančevu

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.11.2014.

16:14

Default images

Okrugli sto baviće se dvema širokim oblastima: ulogom javne biblioteke u lokalnoj zajednici i javnim bibliotekama u digitalnom dobu. Svaka će biti tretirana u okviru zasebne panel diskusije kojoj će prethoditi izlaganja gostiju iz Srbije, Velike Britanije i Španije.

Stručnjaci iz Srbije i inostranstva predstaviće sledeće teme:
  1. Bibliotečka usluga usmerena ka čitaocu, model Opening the book (Rejčel Van Rijel, Velika Britanija);
  2. Biblioteka, naša sugrađanka (Miloje Radović, Narodna biblioteka „Stefan Prvovenčani“, Kraljevo);
  3. Dometi mesne biblioteke (Darinka Maljugić, Mesna biblioteka „Miroslav Antić“, Mokrin);
  4. Ulazna vrata za publiku - ponovno osmišljavanje javne biblioteke (Liz MekGetigan, Solus, digital library experiences, Velika Britanija);
  5. Čemu služi biblioteka danas i da li to radi? (Adam Sofronijević, Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković“, Beograd i
  6. Javna biblioteka, pokretač inovacija u svom okruženju, Havijer Valbuena Rodriges, Centar za socio-kulturni razvoj, Fondacija Herman Sanćes Ruiperes, Španija).


Okrugli sto “Javne biblioteke i njihova publika” zamišljen je kao prostor za razmenu mišljenja i iskustava. Među primerima koji će biti predstavljeni su i upotreba aplikacija i tehnike ‘uvećane stvarnosti’ u podsticanju čitalačkih navika kod dece; kako će izgledati fizički prostor biblioteke u eri digitalnih čitača; kako se biblioteke služe umetnošću u animiranju čitalačke publike; biblioterapija; korisnici kao ko-autori bibliotečkih usluga; dometi biblioteka kao jedinih institucija kulture u selima, itd.
Nubeteca / Centar za socio-kulturni razvoj, Španija
Ovaj skup namenjen je bibliotekarima različitih profila koji dolaze iz javnih biblioteka, posebno bibliotekarima koji direktno rade sa korisnicima, kao i onima koji se bave osmišljavanjem i organizacijom kulturnih aktivnosti u okviru biblioteka. Skup je namenjen takođe zaposlenima u drugim institucijama kulture i obrazovanja koje poseduju biblioteke (muzeji, univerziteti, arhivi, itd), u cilju popularizacije i unapređenja dostupnosti bibliotečke građe i usluga javnih biblioteka na području Srbije.

Okrugli sto predstavlja završnu fazu istraživačkog projekta Biblioteke i njihova publika: dobri primeri iz međunarodne prakse i održivi modeli razvoja publike, koje udruženje „Kulturis“ sprovodi u proteklih godinu dana i u okviru kojeg je objavilo i dvojezični priručnik „Planeta Čitalac“ (objavljen na srpskom i engleskom jeziku). „Planeta Čitalac“ sadrži osam primera dobre prakse evropskih biblioteka u radu sa svojim čitaocima i korisnicima.

-- Pročitajte i Knjiga je ogledalo sveta --

U današnjem digitalnom dobu, kada je znanje elektronski dostupno, nameće se pitanje koja bi trebalo da bude uloga javne biblioteke? Danas se biblioteke nalaze pred kompleksnim izazovom prilagođavanja trendovima života savremenog čoveka i novim tehnologijama. Da bi ove institucije zadržale relevantno mesto u savremenom dobu, neophodno je da od često reaktivne institucije okrenute knjigama postanu moderne, digitalne institucije okrenute korisnicima. Na neki način, potrebno je biblioteku ponovo izmisliti, sa novim proizvodima, novim partnerstvim i novim veštinama zaposlenih u bibliotekama.

Održavanje ovog okruglog stola realizuje se uz podršku Ministarstva kulture Srbije i Sekretarijata za kulturu grada Beograda.

Udruženje „Kulturis“ se već nekoliko godina bavi razvojem međunarodne saradnje u oblasti kulture, umetnosti i obrazovanja, odnosno podizanjem svesti o ulozi kulture u savremenom društvu. Više informacija na sajtu udruženja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: