Dodeljene nagrade 59. Sajma knjiga

Nagradu za najboljeg izdavača 2014. godine dobio je na 59. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu Zavod za udžbenike, a nagrada za izdavački poduhvat pripala je zajedničkom izdanju novosadske kuće Prometej i RTS-a za ediciju “Srbija 1914-1918”, objavljenu povodom stogodišnjice početka Prvog svetskog rata.

Kultura

Izvor: Izvor: SEEcult.org

Četvrtak, 30.10.2014.

21:41

Default images

Nagrada za najbolju dečju knjigu pripala je ediciji “Deca čitaju srpsku istoriju”, u izdanju Pčelice iz Čačka. Specijalno priznanje u 2014. godini dodeljeno je petom kolu edicije “Deset vekova srpske književnosti”, u izdanju Matice srpske iz Novog Sada, prenosi portal SEEcult.

Ta edicija bila je i u užem izboru za izdavački poduhvat godine, pored nagrađene edicije “Srbija 1914-1918” i knjiga “Srpska crkva u velikom ratu” (izdavač Filip Višnjić), “Istorija umetnosti u Srbiji” (Orion) i “Rečnik pojmova likovnih umetnosti i arhitekture” (SANU i Zavod za udžbenike).

Žiri 59. Sajma knjiga radio je u sastavu: Milan Radulović (predsednik), Miroslav Maksimović, Vesna Kapor, Dragan Simeunović i Ljubiša Despotović.

Prema obrazloženju žirija, Zavod za udžbenike je izdavačka kuća koja “već decenijama u skladu sa imenom, društvenim zadatkom i respektabilnom tradicijom, doprinosi na najbolјi mogući način izdavačkoj produkciji srpskog duhovnog prostora”, a u protekloj izdavačkoj godini je, i pored otežanih uslova i smanjene produkcije, objavila niz značajnih dela koja su ga i kandidovala za najbolјeg izdavača 2014.

Žiri je posebno istakao kapitalno delo “Rečnik pojmova likovnih umetnosti i arhitekture”, u suizdavaštvu sa SANU, zatim “Istoriju srpske filozofije”, delo enciklopedijskog formata autora Slobodana Žunjića, koje predstavlјa dopunjeno i prošireno srpsko izdanje autorove knjige pisane u SAD, te aktuelnu i obimnu “Biografiju Den Sjao Pinga”, autora Denga Žunga, koja je “izuzetan prilog proučavanju ne samo Kine kao danas jedne od svetskih vodećih i nama važnih zemalјa, nego i produblјeni ogled o kulturnoj revoluciji, napisan na velikom broju strana i velikog formata”.

Utisku o nagradi, kako je navedeno, doprinela su i dela poput: “Rečnika imenaPetra Stevanovića, “Istorija Ravnogorskog pokreta I i IIKoste Nikolića, zbornik radova “Sto godina od početka prvog srpskog rata”, “Sećanja srpskog oficira 1900-1918)” autora Vojislava Šikoparije, delo “Specijalna policija u Beogradu 1941 – 1944” autora Branislava Božovića, “Evropa pred prvi svetski rat” autora Save Živanova

Posebno su izdvojena i Sabrana dela Dušana Kovačevića u pet tomova.

Žiri za najlepšu knjigu i nagradu “Bogdan Kršić” (Jugoslav Vlahović, predsednik, Tijana Kojić i Mirjana Živković) dodelio je nagradu monografiji „Univerzitet umetnosti u Beogradu“ u likovno-grafičkoj opremi Ilije Kneževića, u izdanju Univerziteta umetnosti u Beogradu.

Specijalno priznanje za mladog dizajnera dodeljeno je Dragani Nikolić za likovno-grafičku opremu knjiga izabranih pesama Vislave Šimborske i Tadeuša Ruževiča, u izdanju Trećeg trga i Čigoja štampe.

Pod sloganom “Vreme je za knjigu”, 59. Sajam knjiga predstavlja od 26. oktobra do 2. novembra oko 500 izlagača iz dvadesetak zemalja, od kojih je Kina počasni gost. .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: