Saša Stanišić - "Kako vojnik popravlja gramofon"

U prodaji je novi roman u izdanju Samizdata B92, autora Saše Stanišića - "Kako vojnik popravlja gramofon".

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 29.10.2014.

10:25

Default images

Roman Kako vojnik popravlja gramofon podjednako je oduševio kritičare i publiku. Ovaj briljantan roman natopljen je humorom i suzama, velikim nesrećama i mnogim malim srećama koje život čine veličanstvenim. Napisan je na nemačkom jeziku i do sada je preveden na dvadesetak jezika. Svojom čudesnom snagom osvojio je čitaoce širom sveta.

Aleksandar odrasta u malom bosanskom gradu Višegradu. Njegov najveći dar je pričanje priča. Kada nezadrživi ratni vihor zahvati i Višegrad, svet koji Aleksandar poznaje ne uspeva da odoli tom naletu. Aleksandrova porodica beži iz grada u zapadnu Evropu. U tuđini su Aleksandrova mašta i njegov pripovedački dar od životnog značaja za njega. Zahvaljujući tome, nekako mu polazi za rukom da se snađe i da satka sebi novu domovinu od priča. Svojevremeno čarolijom nije mogao da oživi dedu, ali zato sada radi nešto što zaista deluje: njegova mašta uspeva da mu vrati ono što je izgubio. Odrastavši, Aleksandar se vraća u grad u kome je proveo detinjstvo, gde će se tek pokazati da li njegova bujna pripovedačka mašta može da se uhvati u koštac sa stvarnošću poratne Bosne. Saša Stanišić rođen je 1978. godine u Višegradu, u Bosni i Hercegovini. Kao četrnaestogodišnjak je s porodicom napustio rodni grad bežeći od ratnih razaranja i preselio se u Hajdelberg, u Nemačkoj. Od 2004. do 2006. studirao je na Nemačkom fakultetu za književno stvaralaštvo u Lajpcigu (Deutsches Literaturinstitut Leipzig). Književnu stipendiju Grada Graca dobio je 2007, a u Gracu je 2008. premijerno izvedena i pozorišna adaptacija njegovog romana.

Za jedno od poglavlja romana Kako vojnik popravlja gramofon Stanišić je dobio nagradu publike na takmičenju „Ingeborg Bahman“. Ovo delo je bilo u užem izboru za Nemačku književnu nagradu 2006, a 2007. dobio je Nagradu Grada Bremena za podsticaj umetničkom stvaralaštvu, a 2008. nagrade „Adelbert von Chamisso“ i „Heimito von Doderer“.

Osim romana, Stanišić na nemačkom jeziku piše poetske tekstove, eseje i kratke priče. Za roman Vor dem Fest (Posle svetkovine) dobio je 2014. godine nagradu za najbolju knjigu Sajma knjiga u Lajpcigu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

21 h

Podeli: