Predstavljeni rezultati rada Narodne biblioteke Srbije

Na konferenciji za štampu predstavljen je pregled najznačajnijih aktivnosti Narodne biblioteke Srbije u periodu od januara do oktobra 2014.

Kultura

Izvor: Izvor: Narodna biblioteka Srbije

Utorak, 28.10.2014.

12:59

Default images

"Narodna biblioteka Srbije, ustanova kulture od nacionalnog značaja i centralna nacionalna biblioteka u Republici Srbiji ostvaruje opšti interes u bibliotečko-informacionoj delatnosti i delatnosti zaštite stare i retke bibliotečke građe u skadu sa zakonima i podzakonskim propisima. Budžetska sredstva kojima Biblioteka raspolaže u ovoj godini znatno su veća u odnosu na prethodnu godinu. Sredstva dobijena od Ministarstva kulture i informisanja RS troše se po planu uspešnom realizacijom kompleksnih javnih nabavki i zaključivanjem ugovora. Šezdeset javnih nabavki dovoljno govori o ozbiljnosti obavljanja poverenih poslova. Osim budžeta dobijenog od strane resornog ministarstva, Biblioteka uspešno realizuje Projekat nabavke naučne i stručne literature od stranih izdavača na osnovu Ugovora sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Iz brojnih aktivnosti i programa koje je Narodna biblioteka Srbije realizovala u periodu 1-10. 2014. godine izdvajamo:

Intenziviranje i jačanje institucionalnih i infrastrukturnih kapaciteta Nacionalne biblioteke uspostavljanjem kontinuirane i organizovane saradnje sa vodećim nacionalnim i inostranim institucijama kulture.
Nacionalna biblioteka je, razvijajući i unapređujući korisnički pristup, postala jedan od ključnih segmenata društva znanja. U 2014. godini učlanjeno preko 11.000 korisnika, a dnevno Biblioteku poseti preko 700 korisnika. Elektronske resurse Biblioteke (KoBSON, COBISS, Digitalna NBS, Portal Veliki rat) dnevno koristi preko 14.000 virtuelnih korisnika. Na društvenim mrežama (Facebook, Twitter) prati nas preko 11.000 korisnika
Fondovi Biblioteke, koji u celini imaju status kulturnog dobra, uvećani su obaveznim primerkom za: preko 7.800 monografskih publikacija, oko 9.000 brojeva novina, oko 4.000 brojeva časopisa i preko 5.600 jedinica neknjižne građe. Elektronski obavezni primerak beleži cifru od preko 23.000 .pdf fajlova – digitalnih kopija štampanih publikacija.

Putem razmene, poklona i kupovine fondovi Biblioteke obogaćeni su sa preko 10.000 bibliografskih jedinica svih tipova građe. Iz suvišaka NBS poklonjeno je bibliotekama u Srbiji preko 25.000 monografskih publikacija. Inostranim bibliotekama, slavističkim centrima i bibliotekama Srba u dijaspori poslato je preko 20.000 monografskih publikacija i 16.000 primeraka novina i časopisa.

Fondovi Biblioteke obogaćeni su i vrdnim poklonima uglednih darodavaca, pojedinaca i institucija. Izdvajamo: Zaostavštinu Koste Dimitrijevića (1933- ), novinara i publiciste, koja sadrži rukopise, prepisku, fotografije i audio zapise, zatim Zaostavštinu Radovana Popovića (1938- ), novinara, književnika i publiciste, koja sdrži rukopisnu građu i fotografije, kao i vredne poklone Ministarstva kulture i informisanja RS i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS.

U elektronskoj kataloško-bibliografskoj bazi podtataka kreirano je preko 38.000 zapisa.

Intinzivirana je edukacija i privedene su kraju sve pripreme za rad u COBISS3 okruženju u sistemu uzajamne katalogizacije.

Obimni i složeni poslovi na istraživanju i obradi bibliografske građe Srpske bibliografije knjiga 1801-1867. privedeni su kraju. Ova dragocena građa s početka 19. veka, sa blizu 6.000 naslova stare srpske knjige, predstavlja izuzetan doprinos naučnim istraživanjima naše kulturne baštine. Završena su poslednja istraživanja i obrada građe za Prvi tom Dopuna Srpske bibliografije knjiga 1868-1944. sa preko 5.900 bibliografskih jedinica.

KoBSON, jedan od najboljih portala u Srbiji u oblasti nauke i obrazovanja, dnevno poseti preko 8.000 korisnika kojima je dostupno oko 35.000 naučnih časopisa i preko 120.000 knjiga u elektronskoj formi. Akademska zajednica u RS preuzela je preko 2.500.000 članaka. Promoviše se nacionalno naučno izdavaštvo posredstvom servisa DoiSerbia, kao i pristup doktorskim tezama posredstvom DoiSerbia PhD. Servis Naši u Wos okuplja radove srpskih istraživača u najuticajnijim međunarodnim časopisima.

Novi portal Digitalne NBS sa preko 1.200.000 skenova, 15 celina, preko 100 zbirki i standardizovanim metapodacima obogaćen je novim kolekcijama: Časopis Vreme, 1921-1941, Sabrana dela Branislava Nušića, Publikacije EU.

Unapređenje digitalizacije kulturnog nasleđa podržano je Projektom Digitalne biblioteke – edukacija pod pokroviteljstvom Fondacije NBS, Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija RS, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja RS.

Komisija za utvrđivanje predloga za kategorizaciju stare i retke bibliotečke građe predložila je Upravnom odboru Biblioteke listu kulturnih dobara od velikog značaja. U Službenom glasniku RS objavljene su liste kulturnih dobara od velikog značaja: Prva (proglašena decembra 2013), Druga (biblioteke celine Pavla Popovića i Vatroslava Jagića) i Treća (biblioteke celine Nikole Tesle i Dušana Matića) proglašene 2014.

U restauraciji i konzervaciji građe postignuti su izuzetni rezultati: konzervirano je više od 10.000 listova oštećene knjižne stare i retke bibliotečke građe i preko 200 jedinica neknjižne građe. Izdvajamo zaštitu fondova: Manastira Hilandara, Arhiva SANU, Biblioteke šabačke, Narodne biblioteke Smederevo, Zavičajnog muzeja Zemuna, Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Legata Stanislava Biničkog u saradnji sa Narodnim muzejem u Kruševcu. Otpočeo rad na projektu zaštite starih štampanih bogoslužbenih knjiga Eparhije valjevske u saradnji sa Bibliotekom “Ljubomir Nenadović” u Valjevu.

Bogat i raznovrstan program kulturnih aktivosti rezultirao je pripremom i realizacijom preko 150 programa (predavanja, razgovora, predstavljanja, koncerata, poseta) sa oko 15.000 posetilaca. Realizovano je 6 reprezentativnih izložbi: Zaveštanja i darovi – legati kao kulturna dobra od velikog značaja; Srpska književnost u Prvom svetskom ratu koja je, nakon uspešnog predstavljanja u Beogradu, gostovala i u Narodnoj i iniverzitetskoj biblioteci Republike Srpske; Između tradicije i inovacije – 520 godina od štampanja prve ćirilske knjige na slovenskom jeziku; Legat Petra Kolendića; Govorim, a ćutim – Lična biblioteka patrijarha Pavla. Uz podršku Ministarstva kulture i informisanja predstavljena je Izložba Legata Miloša Crnjanskog Lutam, još, vitak sa srebrnim lukom u Kulturnom centru Srbije u Parizu. Nizom značajnih manifestacija obeleženi su Nacionalni i Međunarodni dan knjige.

Iz izdavačke produkcije Nacionalne biblioteke izdvajamo: Glasnik Narodne biblioteke Srbije, 2012/2013; Dr Dragan Barać: Pravo u oblasti knjige; Jovan Cvijić: La Péninsule balkanique; Helmut Satzinger, dr Danijela Stefanović: Austro-German Words in Serbian.

Posebno ističemo da je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije poverilo Biblioteci važan i odgovoran zadatak - organizaciju nastupa Republike Srbije na međunarodnim sajmovima knjiga. Ovo je, nesumnjivo, poseban doprinos afirmaciji Nacionalne biblioteke u oblasti promocije našeg savremenog književnog, umetničkog i naučnog stvaralaštva na međunarodnom planu. Uspešno su realizovani sajmovi knjiga u: Lajpcigu, Skoplju, Sarajevu (priznanje za najbolji nastup), Solunu, Moskvi, Šijanu i Frankfurtu. U pripremi su sajmovi u Zagrebu i Sofiji.

Kao i dosadašnjih godina, Biblioteka se uspešno uključila u otkup knjiga za javne bibliteke na teritoriji Republike Srbije za koji je Ministarstvo kulture i informisanja izdvojilo rekordnih 120.000.000 dinara što je za 30 miliona više u odnosu na prethodnu godinu.

Intenzivirana je saradnja sa institucijama kulture u zemlji i svetu. Narodnu biblioteku Srbije prvi put u njenoj istoriji posetio je prvi bibliotekar i arhivar Vatikanske biblioteke Njegova ekselencija nadbiskup Žan-Luj Briges. Potpisan je protokol o saradnji dve institucije u domenu katalogizacije, digitalizacije i konzervacije građe. Potpisani su i protokoli o saradnji sa nacionalnim bibliotekama Ruske Federacije i Turske. Stručnjaci Biblioteke učestvovali su na međunarodnim skupovima: IFLA (Međunarodna federacija bibliotečkih udruženja), LIBER (Liga evropskih istraživačkih biblioteka), CENL (Konferencija direktora nacionalnih biblioteka), ABDOS (Zajednica biblioteka i dokumentacionih centara za istraživanje istočne, srednje i jugoistočne Evrope), ISSN (Godišnji skup direktora centara), ISBN (Godišnji sastanak nacionalnih agencija).

Nastavljena je saradnja na međunarodnim projektima: Europeana zbirke, 1914-1918, Evropska biblioteka, COST akcija o srednjovekovnoj Evropi.
Biblioteku je posetilo preko 200 inostranih gostiju (ambasadora, atašea za kulturu, bibliotekara i direktora biblioteka, profesora, studenata bibliotekarstva ...). Trideset sedam stručnjaka Biblioteke učestvovalo je u realizaciji 43 boravaka u 20 zemalja.

Odeljenje za naučnoistraživački rad koordinira i realizuje projekte od značaja za razvoj bibliotekarstva i informacioonih nauka, izradu kapitalnih leksikografskih izdanja u ovoj oblasti i podršku mladim istraživačima. Završen je rad na popisivanju arhivske građe o NBS za period 1945-1950, a uključen je i period od 1941. do 1945. čime je stvorena baza za dalja naučna istraživanja kako istorije Nacionalne biblioteke tako i bibliotekarstva u Srbiji. Završen je višejezični bibliotekarski terminološki rečnik (englesko-nemačko-srpski) koji će biti objavljen u elektronskoj i štampanoj formi.

U oblasti stalnog stručnog usavršavanja zaposlenih u bibliotečko-informacionoj delatnosti organizovano je 11 akreditovanih programa u Narodnoj biblioteci Srbije i 10 akreditovanih programa u matičnim javnim bibliotekama za 828 zaposlenih.

U oblasti infrastrukturnih prioriteta realizovana su tri kapitalna projekta: Rekonstrukcija Trezora i fototeke Odeljenja za arheografiju; Rekonstrukcija kotlovskog postrojenja (u završnoj fazi); Ugradnja pokretnih arhivskih sistema – kompakt polica (dugoročni projekat). Završen je Projekat rekonstrukcije Depoa. Intenzivno se radi na: uvođenju IP video nadzora u administrativnom i spoljnom delu Biblioteke; uvođenju IP telefonije u celom objektu Biblioteke; hidroizolaciji na platou Biblioteke iznad trafo stanice i dizel agregata; dodatnoj tehničkoj zaštiti i klimatizaciji server sale; automatizaciji rada Čitaonice i sistema kontrole pristupa za korisnike Biblioteke; sistemu kontrole iznošenja građe; ugradnji UPS uređaja za neprekidno napajanje u server sali."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: