Veljko Đurović - "Profesija ratni reporter"

U prodaji je nova knjiga u izdanju Samizdata B92 autora Veljka Đurovića - "Profesija ratni reporter".

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 28.10.2014.

11:55

Default images

Ova knjiga je obavezan udžbenik za sve koji sanjaju da jednog dana postanu ratni izveštači, savršeno štivo za sve one koji to jesu, memorijski osveživač za one koji su to bili. Za sve druge, ovo je ulazak u misterije profesije ratnog izveštača, romantizovanog posla u kome opasnosti vrebaju na sve strane. Više nego dragoceno svedočanstvo kakvog nije bilo na ovom području,“ napisao je Boško Jakšić.

"U diplomskom radu „Ratna reportaža“, na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, pre trideset godina pisao sam o hrabrim, požrtvovanim izveštačima, sklonim avanturizmu, koji svoje živote stavljaju na kocku da bi obavestili javnost o ratnim zbivanjima u raznim krajevima sveta. S vremenom, što sam više ratova pratio, imao sam prilike da iskusim i sagledam bezbroj složenih nijansi ratnog izveštavanja, često više tamnih nego svetlih. Ipak, kada bih ponovo birao profesiju, bez sumnje bih izabrao isto. Kao što kaže Tim Pejdž, britanski fotograf koji je četiri puta ranjavan u Vijetnamskom ratu: Ratni dani su bili ekstremno iskustvo, puni magije i glamura koje niko ko je kroz to prošao ne može iskreno poreći," napisao je autor Veljko Đurović.

Veljko Đurović će se u sredu od 16 do 18 časova družiti sa posetiocima Sajma na štandu Samizdata i potpisivati knjige. Veljko Đurović (1953) diplomirao je 1981. godine na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, na Odseku za filmsku i televizijsku kameru, sa temom „Ratna reportaža“. Od 1981. do 2007. kao snimatelj/reporter pratio je ratove na svim kontinentima: Nikaragva, Salvador, Kambodža, Liban, Izrael, Etiopija, Somalija, Sudan, Severna Irska, Zalivski rat, Ruanda, bivša Jugoslavija, Irak. Radio je za TV Beograd, NBC, WTN London i SKY NEWS London. Jedan od osnivača i urednika časopisa YU VIDEO (1983-1992).

Autor više dokumentarnih filmova (između ostalog, serijala o aktivnostima UNHCR-a i Međunarodnog komiteta Crvenog krsta u Latinskoj Americi i Africi), knjiga Press Don’t Shoot (1999, Samizdat B92), Bagdad Live (2004, Samizdat B92) i priručnika Podsetnik za izveštavanje iz ratne zone (2004); koautor televizijske emisije Dvougao. Dobitnik je dve nagrade za istraživačko novinarstvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: