Nagrada „Dositej Obradović“ izdavaču iz Makedonije

Zadužbina "Dositej Obradović" u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja i Upravom Sajma knjiga, uručila je nagradu "Dositej Obradović" makedonskom izdavaču "Ikona" za kontinuirano objavljivanje savremene srpske književnosti.

Kultura

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 27.10.2014.

21:43

Default images

Nagradu je uručila pomoćnik ministra za kulturu Aleksandra Fulgosi i tom prilikom je podsetila da ministarstvo kulture svesrdno podržava sve projekte koji podstiču plasman srpske kulture, u ovom slučaju knjige, na inostranim tržištima.

Ona je dodala da je ministarstvo zajedno sa Zadužinom osnovalo nagradu "Dositej Obradović" 2007. u nadi da će ova nagrada nastaviti da podstiče dobitnike da nastave sa promocijom i objavljivanjem srpske književnosti.

Fulgosi je izrazila nadu da će ministarstvo još bolje delovati na planu unapređenja plasmana srpske književnosti.

Zahvaljujući se na lepim rečima i nagradi, direktor Ikone Nikolčo Madešovski je rekao da je počašćen što je odabran da bude nosilac ovog velikog priznanja koje doživljava kao znak da ono što su radili predstavlja unapređenje kulturne saradnje između dve zemlje.

Posebno je istakao dragocenu pomoć Aleksandra Prokopijeva koji je glavni prevodilac srpskih knjiga na makedonski jezik.

Odluku o dodeli nagrade preneo je, umesto predsednika žirija Radomira Putnika, književnik i izdavač Gojko Božović koji je uz Zorana Hamovića, Marka Nedića i Dragana Velikića bio u žiriju.

Žiri nagrade "Dositej Obradović" za stranog izdavača koji kontinuirano objavljuje i predstavlja savremenu srpsku književnost doneo je jednoglasno odluku da ovo priznanje za 2014. dodeli "Ikoni" iz Skollja.

"Razmatrajući programe stranih izdavača koji objavljuju savremenu srpsku književnost, žiri je vrlo lako i brzo došao do čvrstog uverenja da je izdavački rad 'Ikone' istinsko ostvarenje ciljeva zbog kojih je osnovana ova nagrada", kazao je Božović.

"'Ikona' je primer profesionalnog, samosvesnog, odgovornog izdavača, nastavio je on, koji predano objavljuje knjige uprkos prilikama i stvarajući nove prilike, zahvaljujući upravo objavljenim knjigama".

Prema rečima Božovića "Ikona" je objavila izvrstan izbor savremene srpske proze u širokom rasponu, od Jelen Lengold do Mihajla Pantića, od Davida Albaharija do Laska Blaškovića, od Slobodana Stankovića do Dragana Jovanovića Danilova.

U ime pisaca čija su dela objavljena tokom proteklih godina u Skoplju skupu se obratio pesnik i prozaista Dragan Jovanović Danilov čiji je roman "Otac ledenih brda" objavila "Ikona".

Prema rečima Danilova, ovom izdavaču je pošlo za rukom da prevaziđe neku vrstu provincijalističkog usuda objavljivanjem srpskih pisaca. On je ocenio da je prevođenje srpskih nekomercijalnih dela pravi izdavači podvig i dokaz da ova kuća izvršava svoju misiju boreći se protiv balkanske sklonosti ka zatvaranju u sopstvene granice.

Nagrada se sastoji od povelje i novčanog iznosa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: