Dušan Vesić donosi biografiju Bijelog dugmeta

Biografija najveće jugoslovenske grupe Bijelo dugme, „Šta bi dao da si na mom mjestu“ autora Dušana Vesića, naći će se u prodaji širom Srbije od četvrtka, 23. oktobra.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 22.10.2014.

14:46

Default images

„Šta bi dao da si na mom mjestu“ (Laguna) je uzbudljiv i emotivan dokument o jednom prohujalom dobu i bendu čije su pesme nadživele vreme i zemlju u kojoj su rođene.

Biografiju, koja se čita kao najuzbudljiviji roman, upotpunjavaju ekskluzivne fotografije iz karijere i privatnog života članova grupe.

„U objavljivanju ove knjige ima i pravde i logike: priču o najvećoj jugoslovenskoj grupi napisao je najveći stručnjak za nju. Jedan od vodećih rok novinara bivše Jugoslavije, Dušan Vesić je ne samo pouzdani svedok, nego i saučesnik u karijeri Bijelog dugmeta, a njegova knjiga – napisana u isti mah profesionalno i sa ljubavlju – dostojna je teme kojom se bavi“, piše Ivan Ivačković. „Bijelo dugme – muzički, kulturološki i društveni fenomen najvećeg kalibra – dobilo je biografiju koju bi svaka kuća trebalo da ima i koju bi sve generacije trebalo da pročitaju. Neki da bi se vratili u sopstvenu mladost i odrastanje, drugi da bi nešto saznali o grupi po kojoj se meri najlepša epoha u novijoj balkanskoj istoriji. Ovo je pošten, uzbudljiv i emotivan dokument o jednom prohujalom dobu i bendu čije su pesme nadživele vreme i zemlju u kojoj su rođene.“

Dušan Vesić je rođen u Beogradu 1959. godine. Smatra se jednim od najvažnijih rok novinara Jugoslavije u periodu od 1980. do 1990. godine. Pisao je za gotovo sve relevantne novine i časopise tog vremena promovišući rok kulturu.

Bio je u nekoliko navrata urednik za domaću scenu u časopisima „Rock“ i „Pop Rock“. Bio je direktor festivala zabavne muzike „Beogradski šlager – Menadžer“ (1992–1995). Od 1996. godine bavi se video-produkcijom. Autor je kultnog dokumentarnog TV serijala „Rockovnik“ (40 epizoda) i TV serije i filma „EKV – Kao da je bilo nekad“. Živi u Beogradu i Puli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: