"Politike nemislivog: Uvod u ne-fašistički život"

Danas u 18h u POP UP prostoru KCB-a na Trgu republike 5/I održaće se predstavljanje knjige Jelisavete Blagojević "Politike nemislivog: Uvod u ne-fašistički život" u izdanju Fakulteta za medije i komunikacije.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 21.10.2014.

09:23

Default images

Učestvuju Adriana Zaharijević, Katarina Lončarević, Gavrilo Petrović i autorka. Moderator je Ivan Milenković.

Knjiga se bavi odnosom politike i mišljenja u savremenom svetu, svetu u kojem je sve postalo zamislivo – patnje, užasi i mučenja, kraj života na Zemlji, prevlast ekonomije u odnosu na druge aspekte svakodnevice, odsustvo političke imaginacije i svesti o neophodnosti političkog delovanja, militarizacija sveta, života, humanosti.

Jedna od vrlo retkih »nemislivosti« ovakvog savremenog sveta je upravo ideja promene – ideja da može biti drugačije, da se uslovi života mogu menjati, da postojeće društvene hijerarhije nisu nepromenljive, da se sveprisutni kapitalizam može dovesti u pitanje. Ulog ovih promišljanja je napor da se artikulišu drugačija pitanja o politici i političkom, pitanja na koja su iz današnje perspektive odgovori još uvek nemislivi.

Jelisaveta Blagojević radi kao profesorka filozofije na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu i kao gostujuća predavačica na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, i u okviru američkog SIT programa (Study Abroad Balkans: Gender, Transformation and Civil Society). Do sada je objavila knjige "Hieroglyphs of Jealousy" (2008) i "Zajednica onih koji nemaju zajednicu" (2008), kao i veliki broj tekstova iz oblasti savremene političke filozofije, studija roda, queer studija, studija kulture, itd. Uredila je više zbornika i temata u stručnim časopisima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: