Man Buker u rukama Australijanca Flanagana

Australijski pisac Ričard Flanagan ovogodišnji je dobitnik nagrade Man Buker za roman "The Narrow Road to the Deep North" (Uski put ka dalekom severu) o izgradnji "pruge smrti" između Tajlanda i Burme tokom Drugog svetskog rata.

Kultura

Izvor: Izvor: Tanjug

Sreda, 15.10.2014.

10:32

Default images

Flanaganov šesti roman izdvojio se iz oštre konkurencije od šest romana među kojima su, i prvi put zahvaljujući promeni pravila, bila i dela dva Amerikanca. Mnogi sada strahuju da će 50.000 funti (79.530 dolara) vredna britanska književna nagrada odlaziti u ruke američkih pisaca.

Predsedavajući žirija Entoni Grejling pokušao je da umanji te strahove rekavši da je retkost naići na knjigu poput Flanaganove koja "vas udara u stomak toliko snažno da posle nje nekoliko dana ne možete da uzmete drugu sa gomile".

"Ovo je apsolutno izvanredan roman, sjajno književno delo", rekao je Grejling.

Flanagan (53) je jedan od najboljih romanopisaca Australije, a zanimljivo je da je radio kao scenarista na filmskom epu "Australija" Baza Lurmana.

Njegov otac, koji je preživeo burmansku železnicu smrti, preminuo je u 98. godini na dan kada je Flanagan završio "The Narrow Road to the Deep North".
Beta/AP
U najužem izboru bili su romani Karen Džej Fauler (SAD) "We Are All Completely Beside Ourselves", Džošue Ferisa "To Rise Again at a Decen Hour", Hauarda Džejkobsona (Britanija) "J", Nila Mukherdžija (Britanija) "The Lives of Others" i Eli Smit (Britanija) "How to be Both".

Flanagan u romanu piše o zarobljenim savezničkim vojnicima koje Japanci primoravaju da rade na izgradnji pruge. Glavni junak je Dorigo Evans, lekar i vojnik australijske vojske koga zarobljavaju na Javi 1942.

Okruženog užasima japanskog logora, Evansa proganja ljubavna veza s mladom ženom njegovog ujaka. Dok pokušava da spase sapatnike od kolere i prebijanja, prima pismo koje mu zauvek promeni život.

Nazvan po čuvenoj knjizi japanskog haiku pesnika Bašoa, Grejling kaže da je roman uspeo da pokaže "posebnu dimenziju" odnosa ratnih zarobljenika i njihovih čuvara.

"To nije ratni roman, niti je roman o ljudima koji pucaju i bacaju bombe, već roman o ljudima i vezama između njih", rekao je on.

Na gala večeri Flanaganu je trofej uručila supruga princa Čarlsa, Kamila, vojvotkinja od Kornvola, dok je ček dao Emanuel Roman, izvršni direktor Man grupe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

21 h

Podeli: