Kad muzičke zvezde „podetinje”

Možda je za nekog teško da poveruje da Madonu, Brusa Springstina, Kita Ričardsa, Stinga, Kortni Lav ili Gloriju Estefan ne vezuje samo muzika. Ili da Džuli Endruz, Džona Travoltu, Bilija Kristala, Džulijen Mur, Džejmi Li Kertis i Stiva Martina ne spaja samo filmsko platno.

Kultura

Izvor: Izvor: Politika Autor: J. K.

Utorak, 23.09.2014.

10:15

Default images

Sve ove ličnosti pokušale su, sa manje ili više uspeha, da na papiru ovekoveče svoju detinju stranu i očaraju najmlađe. Postalo je pomodarstvo da se muzičke i filmske zvezde predstave i kao autori knjiga i priča za decu, uprkos apelima nekima od njih da se ostave „pisanija” za najmlađe, piše Politika.

Visoko u oblacima” delo je Pola Makartnija za decu. Iako mu je pomagao čuveni dečiji pisac Filip Ardag, ovaj roman na 96 strana o veverici Viral iz 2005, uprkos tome što se na momente „lako čita”, nosi i skrivenu političku poruku, što su mu mnogi zamerili. Veverica prisustvuje smrti svoje majke, koju je pregazio buldožer, i kreće u potragu za boljim svetom – Animalijom, mestom gde životinje žive u harmoniji, gde nema pogubne ljudske ruke i pohlepe za novcem...

Kaput sa mnogo boja” je pesma kantri legende Doli Parton iz 1971, koja je bila motiv za njenu istoimenu knjigu za decu. Devojčica ne može sebi da priušti novi kaput, pa joj mama sašije jedan od raznobojnih krpa. I kada joj se druga deca smeju zbog „šašavog” kaputa, ona im održi predavanje kako nisu svi rođeni pod srećnom zvezdom, i da nije sve u novcu… Partonova je prethodno objavila i knjigu „Ja sam duga”, i ne samo što je napisala dva odlično prihvaćena dela nego i besplatno dostavlja knjige u dečije domove.

Biblijska priča o Nojevoj barci bila je inspiracija britanskom muzičaru Stingu za dečiju knjigu koju je nazvao po svojoj pesmi „Rock Steady”. On je u ovom delu iz 2001. klasičnu priču o Noju „presvukao” u moderno ruho.

Možda je nekoj deci početkom sedamdesetih izgledao zastrašujuće, ali 24 godine kasnije Dejvid Bouvi posvetio im je knjigu „Muzička zemlja priča”. I to knjigu koja se peva, želeći da pomogne deci da usavrše čitanje, uz kompakt disk sa njegovim pesmama... Decenijama je bio sinonim bunta i svih mogućih poroka. Iako i danas, u sedamdesetim, ne odustaje od rokerskog imidža, ima i drugu, nežniju stranu. To ne čudi one koji znaju da Kit Ričards, gitarista „Rolingstonsa” iz dva braka ima četvoro dece, i petoro unučadi. Otuda delo za decu „Gas i ja: priča o mom deki i mojoj prvoj gitari”, koja je nedavno objavljena.

„Želeo sam da odam počast svom deki, muzičaru Gasu Dupriju, zahvaljujući kome sam zavoleo muziku”, izjavio je Ričards, kome su, u ilustrovanju knjige, pomogle supruga Peti i ćerka Teodora.

Iako su mnogi bili sablažnjeni vešću da kraljica popa, prethodno objavivši kontroverznu knjigu „Seks”, piše za decu, ispostavilo se da je Madona, od svih svojih kolega ostvarila najveći uspeh u pisanju literature za najmlađe. Njena prva knjiga, „Engleske ruže” prodata je u pola miliona primeraka. Priča o četiri drugarice koje su ljubomorne na lepu Binu, jer misle da je njen život satkan od užitka i luksuza, a ona je u stvari veoma tužna, osvojila je srca čitalačke publike. Postala je najbrže prodavana knjiga debitantskog dečijeg autora, 18 nedelja bila je na prvom mestu bestseler liste „Njujork tajmsa”, prevedena je na 30 jezika (i na srpski), a Madona, ohrabrena uspehom, objavila je još pet knjiga za decu, kao i „Engleske ruže” u deset tomova.

Poslednji u nizu muzičara, koji se posvetio literaturi za najmlađe, jeste rok legenda Brus Springstin, jer za mesec dana objavljuje slikovnicu „Otpadnik Pit”. Priču zasniva na istoimenoj baladi sa albuma „Working on a Dream”, koja je bila inspirisana knjigom za decu „Brave Cowboy Bill” iz pedesetih. Tu knjigu čuveni muzičar je obožavao, i majka ga je uspavljivala avanturama kauboja Bila...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: