Alan Mur završava roman od milion reči, sprema strip

Legendarni autor i najveći stripski mistik Alan Mur se vraća u naše živote sa dva nova projekta - nedavno je završio prvu ruku svog drugog romana "Jerusalem", a u decembru se očekuje novi stripski serijal iz njegovog pera "Crossed: +100".

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 18.09.2014.

12:58

Default images

Foto: Alan Mur (Wikimedia/Creative Commons 2.0/Flickr: Fimb

Čovek koga mnogi (pa i on sam) zovu čarobnjakom (možda i sa pravom) završava prvi roman skoro dve decenije nakon debitantskog "Voice of the Fire", a i ovog puta se radnja odvija u Murovom rodnom Nortemptonu u Engleskoj.

Murovo kapitalno delo, koje je po obimu skoro dvostruko veće od "Rata i mira", a za 200.000 reči duže od Biblije, bi trebalo da "obuhvati kompletnu istoriju grada i same autorove porodice", a čitaoci će kroz milion reči biti sprovedeni različitim žanrovima i stilovima pisanja - od krimića, fantazije, priča o duhovima, naučne fantastike pa do beketovske drame (?!).

Biće tu delova o putovanju njegovog brate u četvrtu dimenziju, ali i drugih poslastica. Ne zna se kada će roman biti gotov, ali je za milion reči bilo potrebno šest godina rada.

"Svaki urednik koji malo drži do sebe bi mi rekao da isečem dve trećine ove knjige, ali se to neće desiti. Ne verujem da je Herman Melvil imao urednika, da ga je imao, verovatno bi mu rekao da se reši dosadnih delova o lovu na kitove", rekao je Mur još 2011. godine.

Autor kultnih "Nadzirača" (Watchmen) i "V for Vendetta" je uporedo radio i na stripovima, a novi serijal predstavlja nastavak serijala "Crossed" koji je potpisao popularni autor Gart Enis.

U pitanju je još jedno "nezavisno" izdanje za "Avatar", a "Crossed: +100" priča priču o ljudskom društvu koje je posle globalne zaraze "svedeno na osnovne žudnje i ono najgore u nama".

Prvo izdanje bi trebalo da izađe u decembru, neće biti superheroja, a Mur kaže da je u pitanju "veoma strašno iskustvo, ali pre naučna fantastika sa visokim stepenom horora nego izvorni horor".

Enis je o tome što se na njegovo delo nastavlja legendarni Mur kaže: "Ispada da Džimi Hendriks želi da svira u mom bendu, želi da peva pesme."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: