Dani posvećeni Mirku Kovaču u Rovinju

U Rovinju će se od 25. do 28. septembra održati manifestacija "Dani Mirka Kovača", zamišljena kao poligon za razmišljanje o književnom stvaralaštvu, umetničkim pozicijama i vrednostima književnika i intelektualca koji je uveliko obeležio kulturni i književni prostor bivše Jugoslavije.

Kultura

Izvor: Izvor/autor: Hina/ eZd

Utorak, 16.09.2014.

10:45

Default images

Manifestaciju organizuje Kovačev hrvatski izdavač "Fraktura" povodom prve godišnjice njegove smrti, s idejom da ona postane tradicionalno mesto intelektualnih okupljanja oko tema koje se ne tiču samo Kovačevog deela i pisanja već i svega onoga čime se bavio.

"Mirko Kovač bez sumnje je jedan od najvažnijih pisaca druge polovine 20. i početka 21. veka, autor koji se nije dao smeštati ni u kakve nacionalne okvire, koji je pripadao i crnogorskoj i bosanskohercegovačkoj i hrvatskoj i srpskoj književnosti. Njegovi su romani nastali u 60-tim ili 70-tim godinama prošlog veka danas jednako važni i zanimljivi poput njegovih najnovijih romana ili političkih eseja", rekao je agenciji Hina glavni urednik Frakture i idejni začetnik Dana Seid Serdarević.

Kovač je takođe bio autor možda najvažnijih scenarija hrvatske i jugoslovenske kinematografije - napisao je scenarije za filmove "Mali vojnici", "Lisice", "Okupacija u 26 slika", "Pad Italije" i brojne druge.

"Kada tome dodamo i njegov dramski opus te njegov politički esejizam, onda vidimo - posebno sada, godinu dana nakon njegove smrti - kakva je spisateljska veličina bio i koliko nedostaje svim tim književnostima", istakao je Serdarević.

Dani Mirka Kovača iznikli su iz ideje da se na neki način pokuša očuvati živim sećanje na njega, ali možda još i više na ideje koje je zastupao, te da oni "postanu važno mesto promišljanja uloge, pozorišta i filma u duhu Mirka Kovača - dakle, u duhu tolerancije, intelektualne znatiželje i moralne postojanosti", pojasnio je.

O opusu i misli tog velikog regionalnog pisca na prvim Danima u rovinjskom će Multimedijalnom centru i Dvorani hotela Park pored ostalih raspravljati Mile Stojić, Aleš Debeljak, Filip David, Svetislav Basara, Enver Kazaz, Borka Pavičević, Miljenko Jergović, Davor Beganović, Ivan Lovrenović i još mnogi drugi. Program počinje u četvrtak 25. septembra premijernom projekcijom filma o Mirku Kovaču autora Novice Milića, nakon čega će Predrag Lucić i Boris Dežulović izvesti songove prema Kovačevim tekstovima.

Biće održana i dva okrugla stola - jedan posvećen romanu "Vreme koje se udaljava" i kontekstu romana u Kovačevom romanesknom opusu, a drugi o njegovom političkom esejizmu i knjizi "Elita gora od rulje".

U programu je i projekcija filma "Gosti i radnici" po Kovačevom scenariju u režiji Lordana Zafranovića. Zafranović i Branislav Mićunović govoriće o radu s Kovačem na filmu i u pozorištu, a biće održana i rasprava o autobiografizmu u njegovom delu.

Manifestaciju će zatvoriti scenska izvedba pisama Filipa Davida i Mirka Kovača (iz "Knjige pisama 1992.-1995.") u režiji Radmile Vojvodić.

Na Danima će biti utemeljena i književna nagrada koja će nositi ime tog velikog pisca i to u kategoriji najboljeg romana, najboljeg prvenca i najbolje knjige eseja. Nagrada će se dodeljivati od iduće godine svake godine za po jednu iz navedenih kategorija i to za najbolja ostvarenja iz tri godine koje su prethodile u Hrvatskoj, Srbiji, BiH i Crnoj Gori. Svaka od tih zemalja imaće svog kandidata koji će predlagati do sedam dela za širi izbor iz kojeg će se za uži izbor birati sedam ostvarenja, među kojima će se odabrati tri pobednika. Finalistima će biti uručene finansijske nagrade i plakete.

"Želimo da ta nagrada postane najvažnija nagrada na području bivše Jugoslavije, nagrada koja će nagrađenim autorima dati i potrebnu prepoznatljivost ali im i poslužiti kao odskočna daska za prodaju prava na inostranim tržištima", kazao je Serdarević. Mirko Kovač (1938-2013) svoj prvi roman "Gubilište" objavio je 1962. u Beogradu, a među njegovim kasnijim romanima iz beogradskog razdoblja ističu se zbirka pripovedaka "Rane Luke Meštrevića", te romani "Ruganje s dušom" i "Vrata od utrobe". Svojim romanima i scenarijima 70-tih je godina stekao književnu slavu kao član neformalne grupe četvorice beogradskih književnih prijatelja, "disidenata" i boema, uz Danila Kiša, Filipa Davida i Borislava Pekića.

U drugoj polovini 80-tih godina javno se suprotstavljao politici Slobodana Miloševića te je nakon brojnih pretnji početkom 90-tih bio prisiljen da napusti Srbiju.

Bio je dosledni antinacionalista koji je odabrao Hrvatsku za svoju poslednju domovinu, gdje je takođe bio kritičan prema svakom obliku nacionalizma. Preselio se u Istru, u Rovinj, te tamo proveo poslednje dve decenije života i napisao neka od svojih najboljih dela - "Kristalne rešetke", "Grad u zrcalu", "Elita gora od rulje", "Pisanje ili nostalgija", pripovetke "Ruže za Nives Koen", novu verziju "Ruganja s dušom" i druge.

Kovač je dobitnik brojnih međunarodnih i domaćih nagrada, a knjige su mu prevedene na desetak jezika.

Dani Mirka Kovača održavaju se uz potporu ministarstava kulture RH, BiH i Crne Gore, Instituta za književnost BiH, Grada Rovinja, Istarske županije i brojnih sponzora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: