Predstavljanje "Životinjskog carstva" Davida Albaharija

U ponedeljak 15. septembra u 19h u maloj sali SKC-a održaće se predstavljanje romana Davida Albaharija "Životinjsko carstvo". Učestvuju Nikola Petaković, Teofil Pančić i autor, moderatorka je Vesna Kapor.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 12.09.2014.

13:18

Default images

David Albahari svojim novim romanom ulazi u drugačiji univerzum, ali sa istom idejom. On još uvek primećuje pojave koje nama izmiču, primoravajući nas da stvarnost posmatramo drugim očima.

Pod okriljem svemoćne JNA, Dimitrije Donkić, opskuran čovek nepoznate prošlosti, oformljuje svoju grupu, Životinjsko carstvo, čiji članovi isprva misle da je povod njihovog okupljanja samo druženje i zabava. Uskoro otkrivaju da im je jedini zadatak da pomognu pri sprovođenju brutalne odmazde nad jednim pripadnikom grupe. Pozadina studentskih protesta iz 1968. godine, to jest razračunavanje sa učesnicima demonstracija, presudno utiče kako na događaje u banjalučkoj kasarni, tako i na dramatičan epilog u Kanadi 21. veka.

"Životinjsko carstvo" stoga predstavlja još jednu studiju o ljudskom karakteru, jezovit prikaz stanja stvari. Roman je vrlo kompaktan, skladan, likovi su više funkcije priče nego osebujne ličnosti, što sasvim odgovara piščevoj nameri – da pripovedač ostane nepoznat, nedokučiv, nepouzdan, da priča sama sebe pripoveda.

Ova knjiga otkriva sve Albaharijevo majstorstvo u tome da nenametljivim postupkom kreira atmosferu jeze i teskobe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: