Od Kube do Beograda sa Pikasom i Dorom Mar

Spisateljica Soe Valdes, autorka romana „Žena koja plače“ od 17. septembra boraviće Beograd “, gde će predstaviti svoj književni rad svim čitaocima ljubavnih drama iz Srbije.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 01.08.2014.

18:28

Default images

Njena dela nailaze na izvanredan prijem kod kritičara i čitalaca, a prevedena su na preko trideset jezika.

U izdanju Lagune do sada je u Srbiji objavljen njen roman „Žena koja plače“ koji govori o fatalnoj ljubavi Pabla Pikasa i Dore Mar, o samoći i onima koji imaju veru u umetnost i strast koja nema granice.
Tok priče o Pikasu i Dori Mar isprepleten je „dnevnikom“ iz života Soe Valdes, a taj autobiografski ton propraćen je epizodama iz njenog života pod Kastrom i u egzilu.

Soe Valdes je rođena 1959. godine u Havani. Filološkinja po struci, između 1983. i 1988. godine radila je pri Unesku i u Odeljenju za kulturu kubanske misije u Parizu. Godine 1988. vratila se na Kubu, gde je učestvovala u slikarskom pokretu u Havani, radila kao scenarista i bila zamenik direktora časopisa Sine kubano.

Objavila je pet pesničkih zbirki i dvadeset dva romana, među kojima su „Te di la vida entera“ („Dala sam ti život ceo“), finalista Nagrade Planeta 1996; „Lobas de mar“ („Morske vučice“), Nagrada za roman „Fernando Lara“ 2003; „La eternidad del instante“ („Večnost trenutka“), Nagrada grada Torevjeha 2004; „Bailar con la vida“ („Ples sa životom“), 2006; „La cazadora de astros“ („Žena koja lovi zvezde“), 2007; „La ficción Fidel“ („Fikcija Fidel“) 2008. i „El todo cotidiano“ („Svakodnevna svekolikost“), 2010. Objavila je i četiri zbirke priča, kao i dve knjige za decu.

Živi u Parizu. Ima špansko i francusko državljanstvo, a država Francuska joj je uručila Orden viteza umetnost i književnost. Dodeljena joj je titula počasnog doktora nauka Univerziteta Valonsijen u Francuskoj i Velika zlatna medalja (Grande Médaille de Vermeil) grada Pariza za doprinos ljudskim pravima i za blistavu književnu karijeru.

Više informacija o gostovanju Soe Valdes i druženju biće objavljeno uskoro. Odlomak iz romana „Žena koja plače“ možete da pročitate OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: