Kecmanović i Stojiljković pišu o Andriću

Redakciji Lagune je ovih dana predat rukopis romana „Kainov ožiljak“ autora Vladimira Kecmanovića i Dejana Stojiljkovića, koji se bavi malo poznatim berlinskim danima našeg nobelovca Ive Andrića.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 25.07.2014.

10:23

Default images

Roman, koji će Laguna objaviti do ovogodišnjeg Sajma knjiga, prati događaje u turbulentne dve godine koje je Andrić proveo kao ambasador Kraljevine Jugoslavije u nacističkoj Nemačkoj.

Kroz roman defiluje galerija upečatljivih likova, kako istorijskih tako i fiktivnih, a prati se jedan specifičan ali i tragičan period u istoriji naše zemlje, od posete Kneza Pavla Adolfu Hitleru 1939. pa sve do potpisivanja pristupa Trojnom paktu i napada Nemače na Jugoslaviju 1941. godine.

Istovremeno, „Kainov ožiljak“ je uzbudljiv politički triler, priča o nemogućoj ljubavi, potresna istorijska drama, parabola o ljudskosti u dehumanizovanom svetu, partija karata sa đavolom, faustovska dilema jednog velikog pisca i teza o tome kako je nastao Andrićev roman „Prokleta avlija“.

Ovaj roman, koji će svakako izazvati kontroverze i oprečne reakcije, što zbog svoje teme, što zbog načina na koji je ona obrađena, a posebno zbog činjenice da je njegov junak Ivo Andrić lično, predstavlja za našu savremenu književnu scenu redak slučaj saradnje dva pisca i pisanja u četiri ruke.

vakako će biti i čitalački izazov, naročito ako se ima u vidu da se radi o dva tiražna pisca, dobitnika prestižnih nagrada „Meša Selimović“, „Branko Ćopić“, „Miloš Crnjanski“, čija prethodna dela poput romana „Top je bio vreo“ ili „Konstantinovo raskršće“ nisu ostavili ravnodušnim ni publiku ni kritiku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: