Preminuo "mali veliki čovek" Tomas Berger

Duhoviti i autentični pisac koji je obnovio mit o američkom Divljem zapadu u romanu „Mali veliki čovek“, Tomas Berger, umro je u Njujorku u 90. godini.

Kultura

Izvor: RTS

Utorak, 22.07.2014.

17:00

Default images

Najveći uspeh Tomasa Bergera je roman Mali veliki čovek (Little Big Man). Objavljen 1964. godine, predstavlja veoma neobičnu priču o Džeku Krebu, kome je 111 godina, a koji priča da se borio s indijanskim plemenom Čiroki u bici kod Malog velikog roga (Little Big Horn).

Delo je 1970. godine adaptirano u film koji je režirao Artur Pen, a u kojem je glavnu ulogu igrao Dastin Hofman.

Berger je vladao raznim žanrovima, od detektivskih priča do farsi, a bio je i jedan od poslednjih živih pisaca koji su učestvovali u Drugom svetskom ratu.
Piščev agent Kristina Konsepsion rekla je da je Berger preminuo 13. jula, nekoliko dana pre nego što bi napunio 90 godina. Prema njenim rečima, Bergerovo zdravlje bilo je narušeno.

Napisao je više od 20 knjiga, uključujući i delo Sukob (The Feud), koje je bilo u najužem izboru za Pulicerovu nagradu 1984. godine.

Ekranizovani su i Bergerovi romani Susedi (Neighbors), u kojem su glavne uloge igrali Džon Beluši i Den Ekrojd, i Susret sa zlom (Meeting Evil), sa Semjuelom L. Džeksonom i Lukom Vilsonom u glavnim ulogama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: