Dela Danila Kiša u deset knjiga

Izdavačka kuća Arhipelag objaviće Dela Danila Kiša u 10 knjiga do 22. februara 2015. godine, kada se navršava 80 godina od piščevog rođenja.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 13.06.2014.

11:05

Default images

Arhipelag je sa naslednicima autorskih prava Danila Kiša upravo potpisao ekskluzivni ugovor o objavljivanju i distribuciji dela ovog pisca na teritoriji Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

“Objavljivanje dela nekog pisca klasične vrednosti predstavlja najveći izazov za profesionalno izdavaštvo. Možda pogotovu u ovom trenutku kada knjige vrhunske savremene i klasične književnosti nisu dovoljno vidljive i kada su njihovo mesto preuzele knjige u kojima ne postoji nikakva ideja vrednosti, stila ili umetničke lepote. Otuda Arhipelag sa posebnom pažnjom priprema Dela Danila Kiša u 10 knjiga, jer u tome vidimo profesionalno i čitalačko zadovoljstvo i izazov”, kaže Gojko Božović, glavni urednik Arhipelaga. “Danilo Kiš je pisac koji ima ne samo tumače nego i čitaoce. I on svoje čitaoce neprestano stiče u novim generacijama. Upravo zato je neophodno da dela Danila Kiša stalno budu dostupna.”

Ovaj veliki izdavački poduhvat obuhvatiće celokupnu prozu ovog pisca, kao i njegove pesme, drame i filmske scenarije. Dela Danila Kiša u 10 knjiga priređuje Mirjana Miočinović.

U okviru Dela Danila Kiša u 10 knjiga biće objavljena celokupna Kišova proza od ranih romana Mansarda i Psalam 44, preko knjiga iz porodičnog ciklusa: kratkih priča iz knjige Rani jadi i romana Bašta, pepeo i Peščanik, do tri knjige iz piščevog novelističkog ciklusa: Grobnica za Borisa Davidoviča, Enciklopedija mrtvih i posthumno objavljene knjige Lauta i ožiljci.

Deveti tom u ovom izdanju predstavlja knjiga Pesme/Elektra u kojoj će se naći sabrane Kišove pesme i njegova najpoznatija drama Elektra.

Završni, deseti tom čini knjiga Noć i magla u koju sačinjavaju piščeve drame i filmski scenariji. Pored TV drama Noć i magla, Papagaj i Drveni sanduk Tomasa Vulfa i pozorišne drame Mehanički lavovi, u knjizi Noć i magla biće objavljena i dva Kišova filmska scenarija pisana krajem sedamdesetih godina: Končarevci i Marin Držić Vidra. Ova dva scenarija prvi put se objavljuju u okviru nekog izdanja dela Danila Kiša.

Arhipelag će sukcesivno objavljivati Dela Danila Kiša u 10 knjiga, a najveći deo ovog izdanja biće objavljen do Sajma knjiga u Beogradu. Arhipelag je upravo objavio roman Psalam 44 kao prvu knjigu iz ove serije Dela Danila Kiša. Zajedno s Mansardom, Psalam 44 je prvi roman Danila Kiša. To je velika povest o logorima Drugog svetskog rata i uzbudljiva priča o objavi istorije u običnom životu i o ljudskoj sudbini u vremenima istorije. Iz ove knjige, kao nekog stvaralačkog nukleusa, proistekla su druga velika dela ovog modernog klasika srpske književnosti: Peščanik, Grobnica za Borisa Davidoviča i Enciklopedija mrtvih.

Pre tri godine Arhipelag je objavio Izabrana dela Danila Kiša u 7 knjiga. Arhipelag je objavio i Izabrane poetičke spise Danila Kiša u 3 knjige koji su obuhvatili Čas anatomije, sabrane intervjue u knjizi Gorki talog iskustva i izabrane eseje u knjizi Poslednje pribežište zdravog razuma koju je priredio Gojko Božović.

Dela Danila Kiša u 10 knjiga

Mansarda

„Sve je to u Mansardi suviše poetizovano, pomereno, iščašeno, ali negde na dnu te knjige stoji neki gorki talog iskustva. A taj gorki talog iskustva ostaje i ostaće i u kasnijim mojim knjigama, koje, čini mi se, i nisu ništa drugo do pokušaj traženja moje sopstvene ličnosti, mog sopstvenog ja, želja da se nađe neka prvobitna čistota, katkad u svetu detinjstva, katkad u sebi samom.“ Danilo Kiš (1972)

Psalam 44

„I to delo zasnovano je na autentičnom događaju i, u suštini, po izvesnim lirskim i intelektualnim asocijacijama, nije daleko od mojih porodičnih hronika.“ Danilo Kiš (1973)

Rani jadi

Rani jadi su lirski. Priče su sačinjene od prizora iz mojeg detinjstva, slika koje nisu mogle da nađu mesto u romanu Bašta, pepeo. Svaka priča je gotovo pesma u prozi. Rani jadi su kratke priče, svet viđen očima deteta.“ Danilo Kiš (1984)

Bašta, pepeo

„U romanu Bašta, pepeo radi se o metafori, o strahopoštovanju deteta prema ocu. Otac je uvek veličina. To je skoro frojdovski problem: tokom izvesnog perioda, otac predstavlja kralja u odnosu na dete, on je omnipotentan. U romanu Bašta, pepeo hteo sam da razvijem tu metaforu sa idejom da jednog dana još nešto napišem o ocu.“ Danilo Kiš (1984)

Peščanik

„U Ranim jadima, taj svet je viđen očima deteta: u romanu Bašta, pepeo, pogled se širi kroz pripo-vedačev pogled: u Peščaniku, obojica nestaju, i pripovedanje teži ka gotovo božanskoj objektivnosti. Iako zasnovane na doživljenom, te knjige su prepune dokumentarnih elemenata. Poslednja, Peščanik, u celini je egzegeza jednog autentičnog očevog pisma, datiranog 5. aprila 1942.“ Danilo Kiš (1986)

Grobnica za Borisa Davidoviča

„Opsednut sam iskustvima iz detinjstva. Opsednut sam holokaustom, nestankom oca, uspomenama na teško ratno detinjstvo. Morao sam da se oslobodim te opsesije. Zato sam o tome pisao. A kada se pe-desetih, šezdesetih godina počelo govoriti o komunističkim koncentracionim logorima – gulazima, tada sam postao opsednut tom temom. Danima i noćima sam o tome diskutovao. Iz te opsesije nastala je Grobnica za Borisa Davidoviča.“ Danilo Kiš (1987)

Enciklopedija mrtvih

„To je knjiga o ljubavi i smrti, i usudio bih se da kažem da se pažljivijim čitanjem može otkriti da su eros i tanatos, kao teme, koje se povlače kroz sve moje knjige, ovde došli do nekog punijeg izraza. Mislim da je to osnovna stvar koju bih mogao reći o značenju Enciklopedije.“ Danilo Kiš (1985)

Lauta i ožiljci

„...u tom večnom kruženju iluzije i stvarnosti, stvarnosti i iluzije, po tom veličanstvenom mehanizmu koji ne dozvoljava da se svet obesmisli, da reči izgube svoje značenje.“ Danilo Kiš (1982)

Pesme, Elektra

Sabrane pesme Danila Kiša od ranih stihova do poslednjih nedelja njegovog života i najpoznatija Kišova drama Elektra.

Noć i magla

Drame i filmski scenariji Danila Kiša. Scenariji Končarevci i Marin Držić Vidra prvi put se objavljuju u Delima Danila Kiša.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: