Kako će u Srbiji biti obeležen Svetski dan knjige?

Više od 50 javnih biblioteka, na desetine knjižara i mnoge druge ustanove i organizacije kulture u Srbiji pridružiće se ove godine obeležavanju Svetskog dana knjige i autorskih prava - 23. aprila.

Kultura

Izvor: Beta

Nedelja, 20.04.2014.

11:33

Default images

Raznovrsne programe posvećene međunarodnom prazniku knjige, koji je ustanovljen u čast velikana svetske književnosti Migela de Servantesa i Viljema Šekspira, najavili su i Narodna biblioteka Srbije, Biblioteka grada Beograda, Muzej savremene umetnosti i Muzej istorije Jugoslavije.

Narodna biblioteka Srbije izložiće povodom Svetskog dana knjige prve prevode na srpski jezik Servantesovog "Don Kihota" i Šekspirove pesme "Venera i Adon" i druge vredne publikacije.

Posetioci će biti u prilici da vide izdanje Servantesovog remek-dela iz 1862. godine, u prevodu Đorđa Popovića Daničara, kao i srpski prepev "Venere i Adona" iz 1861. godine, čiji je autor Aca Popović.

Poseban poklon povodom Svetskog dana knjige Narodna biblioteka Srbije pripremila je za biblioteke u Vršcu, Pančevu i Smederevu, koje će na taj dan dobiti po 200 primeraka knjiga.

Tokom popodneva 23. aprila ispred Narodne biblioteke Srbije biće otvoren drugi festival knjige "Svi smo mi čitaoci", na kojem će učestvovati 18 izlagača, s posebnim programima namenjenim deci.

U Biblioteci grada Beograda 23. aprila biće održana tradicionalna akcija "Svi smo u biblioteci", tokom koje će javne ličnosti iz sveta kulture i umetnosti biti u ulozi bibliotekara.
Foto: Beta/AP
Gostujući radnici Pozajmnog odeljenja Biblioteke grada Beograda od 11.30 do 12.30 časova biće: Sergej Trifunović, Nebojša Glogovac, Katarina Žutić, Dragoljub Ljubičić Mićko, Danica Maksimović, Goran Marković, Jovan Memedović, Olivera Kovačević, Kornelije Kovač, Dušan Kojić i drugi.

Muzej savremene umetnosti i Muzej istorije Jugoslavije, u saradnji sa sekcijama bibliotekara i knjižara, organizuju 23. aprila predavanje o zajedničkom kreativnom dobru, autorskim pravima i slobodnom pristupu delima kulture.

Predavanje pod nazivom "Creative Commons, Copyright and Copyfight" koje će biti održano 23. aprila od 13.00 u Muzeju istorije Jugoslavije održaće šef projekta zaštite autorskih prava nevladine organizacije Creative Commons u Srbiji Nevenka Antić.

Predavanje je deo edukativnog programa izložbe "Sto dela iz zbirki Muzeja savremene umetnosti. Jugoslovenska umetnost od 1900. do 1945." koja je otvorena do 18. maja.

Programe i akcije posvećene Svetskom danu knjige priprema više od 50 javnih biblioteka u Srbiji, kao i 82 knjižare u 15 gradova, koje će članovima javnih biblioteka knjige prodavati uz najmanje 10 odsto popusta.

Svetski dan knjige i autorskih prava - 23. april, obeležava se kao simboličan datum u svetskoj književnosti, jer su na taj dan 1616. godine umrli Migel de Servantes i Viljem Šekspir (po julijanskom kalendaru).

Obeležavanje ovog datuma ustanovljeno je 1995. godine na Generalnoj konferenciji UNESKO-a u Parizu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: