Dan kada je umro Žan de Lafonten

Francuski pesnik i basnopisac Žan de Lafonten čije su basne obeležile detinjstva mnogih generacija umro je na današnji dan 1695. godine u Parizu.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 13.04.2014.

13:23

Default images

On je basne pisao na veoma duhovit i poučan način, ponekad u gotovo slobodnim stihovima, pa su to često bile male komedije sa svim elementima dramskog zapleta. Njegova posebna vrednost su zanimljive karakterizacije likova ljudi i životinja, kao i lirski opisi prirode.

U poeziji je stvorio sopstvenu versifikaciju, majstorski mešajući najraznovrsnije stihove.

Lafonten je rođen 1621. godine u Šato-Tijeriju u Šampanji u imućnoj i uglednoj porodici. Prvo znanje je stekao na koledžu u Remsu, posle čijeg završetka su roditelji hteli da postane bogoslov, ali on nije imao nikakvu naklonost ka verskom životu.

Završio je pravo i postao advokat, ali nikada nikoga nije branio. Roditelji su ga na silu oženili 1647. godine šesnaestogodišnjom devojkom iz plemićke porodice, međutim, sporazumno su se razveli.

Nakon toga je otišao u Pariz, gde se družio sa Molijerom i Rasinom živeći kao pravi boem.

Godine 1683. predložen je za člana Francuske akademije, ali je bio odbijen jer se njegovom izboru protivio Luj XIV. Ipak, primljen je sledeće godine. Bio je plodan pisac, ali samo su ga basne učinile slavnim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: