Zatvorena kultna njujorška knjižara Rizzoli

Čuvena knjižara Rizzoli u Njujorku zatvorena je 11. aprila, uprkos protestima građana i peticiji za očuvanje istorijske zgrade u Zapadnoj 57. ulici na Menhetnu, u kojoj se nalazila poslednjih 29 godina.

Kultura

Izvor: Izvor: SEEcult.org

Nedelja, 13.04.2014.

09:44

Default images

Više od 16.000 ljudi potpisalo je peticiju za spas kultne knjižare, jedne od ikona njujorške arhitekture i jednog od najlepših prodajnih prostora u SAD. Ističući da je zgrada knjižare Rizzoli impresivan primer prenamene bivšeg izlozbenog prostora proizvođača klavira i jedan od svega nekoliko preostalih primera arhitektonski značajnjih knjižara – u vreme kada knjižare ubrzano nestaju, potpisnici peticije zatražili su bili od nadležnih da spreče nameru vlasnika zgrade da je sruše kako bi na njenom mestu bio izgrađen novi neboder, prenosi portal SEEcult.

Među učesnicima protesta, održanog 11. aprila, bila je i umetnica, rediteljka i autorka Izabel Bau Meden, koja smatra da će Njujork početi da liči na Dubai ako se postojeći trend nastavi. Na protestu je i nosila transparent sa natpisom: “Welcome to Dubai on West 57th Street”.
YouTube Printscreen
Vrata kultne knjižare zatvorena su nekoliko sati nakon protesta, a kako je Izabel Bau Meden prenela za SEEcult, nedugo zatim su stigli i građevinari kako bi što pre započeli radove.

Vlasnici istorijske zgrade bi mogli dobro unovče tu lokaciju, s obzirom da se nalazi u ulici koja je zbog novih oblakodera i basnoslovno skupih stanova dobila naziv Bulevar milijardera.

Tačku na borbu za očuvanje knjižare Rizzoli stavila je njujorška Komisija za zaštitu znamenitosti, koja je odbila da dodeli poseban status enterijeru zgrade koja je završena 1919. Obrazloženje je bilo da je enterijer redizajniran 1985. i da je malo toga ostalo što bi moglo da opravda dodeljivanje statusa znamenitosti, koji bi sprečio rušenje.

Vlasnici zgrade saopštili su da je kultna knjižara već tri godine znala da joj ističe zakup prostora. Iako agencije za nekretnine, koje ih zastupaju, nisu saopštile šta će biti na mestu čuvene knjižare, njeni predstavnici naveli su da su obavešteni da će zgrada biti srušena sa još dve u okolini. Ujedno, poručili su da će knjižaru Rizzoli otvoriti na nekom drugom mestu, ali i da još nemaju u vidu konkretan prostor.
YouTube Printscreen
“Nismo u situaciji da kažemo ni užu listu (mogućih lokacija), znate i sami kako je u Njujorku”, izjavila je medijima Pem Somers, portparolka knjižare Rizzoli.

Enterijer zgrade knjižare Rizzoli osmišljen je 1985. godine, transformacijom izložbenog prostora proizvođača klavira Sohmer. Ubačeni su prepoznatljivi lusteri i police za knjige. Pojedini originalni elementi enterijera su zadržani i prilagođeni novom dizajnu, poput ukrasnih gvozdenih gelendera.

Komisija za znamenitosti, čija je obaveza da štiti arhitektonski, istorijski i kulturološki značajne zgrade u Njujorku, ocenila je, međutim, da zgrada knjižare Rizzoli nema “dovoljan arhitektonski značaj”. Suprotan zaključak usvojio je Odbor lokalne zajednice – savetodavno telo koje se mora konsultovati prilikom većine odluka u vezi sa zemljištem, razvojem, urbanističkim promenama…

Uprkos molbama lokalne zajednice, pojedinih zvaničnika, peticiji… izostala je čak i javna rasprava o budućnosti istorijske zgrade.

Za pojedine građane, kako je preneo “Njujork tajms”, knjižara Rizzoli predstavlja simbol Njujorka, poput Tajms Skvera ili Empajer Stejt Bilding.
YouTube Printscreen
Poslednjeg dana rada knjižare Rizzoli bila je gužva do samog kraja. Pojedine mušterije su nekoliko puta dolazile da bi nabavile knjige koje je teško naći bilo gde drugde. Arhitekta Branko Potočnik, koji je inače iz Srbije, treći put je posetio knjižaru Rizzoli za nedelju dana.

“Bila mi je omiljena i najlepša knjižara. Ako Njujork ne može da priušti Rizzoli, šta onda? Šta je preostalo? Samo Strand i nekoliko nezavisnih? Ali one su vrlo specijalizovane. Nema više tako širokog izbora knjiga, kao što je bilo ovde”, rekao je Potočnik, preneo je “Njujork tajms”.

Knjižara Rizzoli nalazila se u bloku u kojem su krajem 30-ih godina 20. veka živeli Ruzveltovi i Rotšildovi. Taj kraj je poznat i po graditeljima klavira, kao što su Sohmer & Company, Chickering and Hardman, Peck & Company. Steinway & Sons su bili nedaleko, ali planiraju da se presele.
YouTube Printscreen
Knjižara Rizzoli postoji već 50 godina u Njujorku. Otvorio ju je 1964. godine u zgradi iz 1907. godine na Petoj aveniji italijanski filmski producent i izdavač luksuznih knjiga o umetnosti Anđelo Rizoli. Smatrao je da lepe knjige zaslužuju da budu pokazane na lepom mestu.

Knjižara je 1985. preseljena u šestospratnu zgradu u Zapadnoj 57. ulici.

Bila je specifična po širokom spektru knjiga – od bogato ilustrovanih izdanja u oblasti mode, dizajna, umetnosti i arhitekture do književnih dela sa internacionalne scene – na engleskom, ali i na italijanskom, francuskom, španskom i drugim jezicima. Posebno je negovala i kolekciju evropskih magazina i novina, a imala je i bogatu zbirku kompakt diskova i DVD-ja.

Rizzoli nije jedina njujorška knjižara koja odlazi.

Ovih dana je najavljeno i preseljenje Shakespeare & Company na Brodveju – čim bude pronađen zakupac prostora koji može da priušti povećanu cenu, a prema navodima pojedinih medija, reč je sumi od 50.000 dolara mesečno.

Prošla nedelja bila je bolna za još neke kupce koji vrednuju specifične njujorške radnje - zatvorena je prodavnica J&R Music and Computer World, koja je osnovana u podrumskom prostoru, a vremenom je zauzela čitav jedan blok u Donjem Menhetnu. Navodno će biti ponovo osmišljena i renovirana. I Pearl Paint, koju su voleli umetnici, ponudila je nedavno svoju petospratnu zgradu na tržište.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: