Ratni roman Džerarda Vilijamsa “Lenova pustinja”

Izdavačka kuća "Adimral books" je krajem prošle godine objavila roman "Lenova pustinja" britanskog istoričara i novinara Džerarda Vilijamsa, prvi iz serijala u kome je glavni lik mladi vodnik Bil Leonard.

Tanjug Izvor:
Podeli

Vilijams, koji se već tri decenije bavi istraživanjima i pisanjem o Drugom svetskom ratu, a internacionalnu slavu mu je donela publicistička knjiga "Sivi vuk" pisana sa kolegom Sajmonom Danstonom o besktvu Hitlera u Latinsku Ameriku, odlučio je da se konačno oproba kao pisac fikcije, ali se ipak opredelio da radnju romana smesti u vreme i na mesto koje mu je poznato: u Drugi svetski rat i u savezničku Severnoafričku kampanju od 1941 do 1942. godine.

Beogradski izdavač "Sivog vuka" koji je do sada doživeo više izdanja i našao se i na svim srpskim bestseler listama, "Admiral books" ugostio je početkom godine Vilijamsa i tada je i postignut dogovor o prevodu knjiga iz ovog ratnog serijala.

Već sada je najavio da će uskoro biti objavljen "Lenov Alamejn" u kome će centeralno mesto imati odlučujuća bitka između savezničkih snaga, pre svega iz Velike Britanije i njenih kolonija i nemačkih koje je predvodio slavni maršal Romel, a odigrala se u bliizni Aleksandrije kod El Alamejna i ušla je u sve istorije Drugog svetskog rata.

Sledeća knjiga koju Vilijams priprema nosi naslov "Koldic-Projekt Amerika" u kome je njegov junak Bil Leondard već major i dobija zadatak da onemogući Nemcima koji su u januaru 1945. već svesni da gube rat, da izgrade mlazni bombarder koji bi mogao da odleti do SAD i izvrši raketni napad.

Prema rečima glavnog urednika "Admiral booksa" Zorana Rapajića "Lenova pustinja" je "pravi roman za poklonike priča o Drugom svetskom ratu, naročito za one koji žele da osete miris i čuju zvuke Zapadne pustinje o kojoj se veoma malo pisalo kao ratnom poprištu sve dok Nemci nisu stigli pred sama vrata Aleksandrije".

Vodnik koga svi zovu po nadimku Leni tokom tog polugerilskog ratovanja stiče svest o jednom ratu koji ne liči na one predstave koje je imao jer tu ne važe neka pravila već samo jedno-ubij protuvnika i pokušaj da ostaneš živ.

Osim ratnih borbi Leni vodi i neke lične koje mu je donelo prvo unapređenje ali i na privatnom planu gde treba da se opredeli između dve žene.

Simpatični, hrabri, vešti Leni je lik koji lako može da pridobije simpatije čitalaca što je prvi uslov da serijal postane uspešan.

Prati B92 na Viberu

Knjige/Stripovi

"Privrženost": Priča o neobičnoj avanturističkoh porodici

Rodrigo Hasbun, Bolivijac palestinskog porekla, rođen na prostoru egzotičnog carstva Inka, ali i u državi Simona Bolivara. I sam jedinstven kao nesvakidašnja genetska mešavina maloazijskog i latinoameričkog koda. Njegovo iskustvo podrazumeva prožimanje paralelnih tradicija, kultura i civilizacija. Tako se u Boliviji govori 38 službenih jezika, a opet španski kao glavni preovlađuje ne samo tu, već na širem potezu Latinske Amerike.

Knjige/Stripovi ponedeljak 21.08. 14:30 Komentara: 0

Milisav Savić: Epska Srbija je čista poezija

Epska Srbija lepša je od one stvarne. Od čuvenih dvoraca uglavnom su ostale mrvice, a mesta slavnih bitaka zarasla su u šiblje i korov, kaže Milisav Savić, čija je knjiga "Epska Srbija", u izdanju Društva Raška škola iz Beograda, predstavljena na Raškim duhovnim svečanostima.

Knjige/Stripovi nedelja 20.08. 15:20 Komentara: 1

Elena Ferante: Da biste napisali dobru knjigu ne morate biti muškarac

Odlučila je da nestane bez traga. Lila se nikome nije javila, jednostavno se izbrisala preko noći: ispraznila je ormane, isekla svoj lik sa fotografija, nije ostalo ništa. Njena bliska prijateljica iz detinjstva, spisateljica Elena Greko, Lena, jedina je spremna da joj protivureči sa odlučnošću, besom i hrabrošću za koju su sposobne samo žene kako ne bi dozvolile onoj drugoj da istera svoje. Tako počinje tetralogija Dve prijateljice koja je pretvorila tajanstvenu Elenu Ferante u međunarodni književni fenomen.

Knjige/Stripovi ponedeljak 14.08. 12:13 Komentara: 10
strana 1 od 535 idi na stranu