Digitalizovana prva izdanja Njegoševih dela

Biblioteka Matice srpske digitalizovala je i na sajt Digitalne BMS postavila prva izdanja svih Njegoševih dela iz svoje kolekcije, povodom dva veka od rođenja Petra II Petrovića Njegoša.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.12.2013.

14:10

Default images

Kako je saopšteno, u Biblioteci se nalazi jedinstvena i najveća zbirka dela Petra II Petrovića Njegoša i literature o njemu.

Biblioteka ima 35 primeraka prvih izdanja Njegoševih jedanaest knjiga, uključujući i njihove varijante (Šćepan Mali i dr.). Svaki je primerak digitalizovan i postavljen na adresi Digitalne BMS - digital.bms.rs.

Obeležavanje dvestogodišnjice Njegoševog rođenja i otkrivanje Njegoševog spomenika u Andrićgradu bili su povod da Biblioteka Matice srpske štampa digitalizovana prva izdanja svih Njegoševih dela.

U majstorskim radionicama Biblioteke, a na inicijativu njenog upravnika, ujedno i urednika ovog izdanja, Mira Vuksanovića, oblikovano je 11 Njegoševih knjiga u istoj boji, jednakom povezu i slogu, na istom broju od 1.508 strana kao kada su i prvi put štampane.

Ovaj jedinstveni komplet čine naslovi: Pustinjak cetinski (Cetinje, 1834), Lijek jarosti turske (Cetinje, 1834), Oda stupljenja na prestol Ferdinanda I, imperatora austriskoga i kralja madžarskoga (Cetinje, 1835), Tri dana u Trijestu (Beč, [1844]), Luča mikrokozma (Beograd, 1845), Ogledalo srbsko (Beograd, [1845]), Gorski vijenac (Beč, 1847), Kula Ðurišića i Čardak Aleksića (Beč, 1850), Lažni car Šćepan Mali (Zagreb, 1851), Slobodijada (Zemun, 1854) i Njegoševa Bilježnica s rukopisom pesme Noć skuplja vijeka (Cetinje, 1956).

Za pripremu izdanja bili su zaduženi Olivera Mihajlović, Goran Vlahović i Sonja Sulocki, a za povez Pavle Živković.

Digitalizovana prva izdanja jedanaest Njegoševih knjiga Miro Vuksanović je uručio direktoru Andrićevog instituta Emiru Kusturici. Knjige su izložene na stalnoj postavci u Andrićgradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: