NIN-ova nagrada: Najširi izbor

Najširi izbor za NIN-ovu nagradu za najbolji roman 2013. godine obuhvata 38 romana, ali nije isključeno da se još neki naslov nađe među njima, s obzirom da je rok za prijavljivanje kandidata 31. decembar.

Kultura

Izvor: Izvor: www.seecult.org

Subota, 21.12.2013.

12:47

Default images

Među autorima u najširem izboru su i raniji dobitnici NIN-ove nagrade: Svetislav Basara, nagrađen 2006. godine za “Uspon i pad Parkinsove bolesti”, koji je sada nominovan za “Gnusobu” (Laguna), zatim Gordana Ćirjanić, nagrađena 2010. godine za roman “Ono što oduvek želiš”, sada nominovana za “Mrežu” (Vukotić medija), te Miroslav Josić Višnjić, koji je 1990. godine dobio NIN-ovu nagradu za roman "Odbrana i propast Bodroga u sedam burnih godišnjih doba”, a sada je u konkurenciji romanom “Baron iz šaraga” (Čigoja štampa), prenosi portal seecult.org

U najširem izboru su i romani: “Miris mraka” Miomira Petrovića, “Sestre Karamazić” Saše Obradovića, “Satori” Srđana Srdića, “Peščana hronika” Pavla Zelića, “Gospođo, quo vadis?” Verice Vinsent Kol, “Ako u sledećem životu budeš leptir” Milovana Stankovića, “Tai” Gorana Gocića, “Mi, izbrisani” Slobodana Vladušića, “Slike u vodama” Predraga Smiljkovića, “Tamo daleko” Vuka Draškovića, “Ilegalni Parnas” i “Devojčice, budite dobre” Bojana Babića, “Pank umire” Borisa Lazića, “Bunker sving” Mirjane Đurđević i Branka Mlađenovića, “Zlatno doba” Silvane Hadži-Đokić, te “Žuta kabanica” Đorđa Bajića.

Najširi izbor obuhvata i romane: “Vazdušni ljudi” Sonje Atanasijević, “Sat pomeren unazad” Dine Hrecak, “Bekstvo kraljevog vrača” Ratka Adamovića, “Arkadija” Milete Prodanovića, “Znamenje anđela” Dejana Stojiljkovića, “Gatalica” Draga Bugarčića, “Šegrt lovca na vetrove” Mirjane Bjelogrlić Nikolov, “Očevina” Milenka Pajića, “Kozje uši” Vladislave Vojnović, “Sva je priroda” Ivančice Đerić, “Tiši od vode” Berislava Blagojevića, “Pad klavira” Laure Barne, “Bife Frojd” Miloša Živkovića, “Sveti Nikola u Torontu” Nebojše Milosavljevića, “Sestre” Miroslava Toholja, “Godina” Damira Jocića, “Deset ljubavnih zapovesti” Julijana Tamaša, “Bulgakov: pisma Staljinu” Aleksandra Novačića i “Sva Teslina deca” Gorana Skrobonje.

Žiri NIN-ove nagrade sačinio je prvi presek romana selektovanih za najbolje prozno delo 13. decembra, a na najširu listu uvrstio je i neke od 14 romana koji su pristigli do narednog sastanka, održanog 16. decembra, objavljeno je u najnovijem broju NIN-a.

Izdavačka kuća Laguna ima najviše izdanja u najširem izboru (osam).

Žiri NIN-ove nagrade, koji čine: Ljiljana Šop, Vladislava Gordić Petković, Mileta Aćimović Ivkov, Mića Vujičić i Vasa Pavković (predsednik), utvrdiće uži spisak na narednom sastanku.

NIN-ovu nagradu za najbolji roman 2012. godine dobio je Aleksandar Gatalica za “Veliki rat”, u izdanju beogradske kuće Mono i Mananja, a pobedio je za jedan glas više Lasla Blaškovića, koji je bio nominovan za roman “Posmrtna maska” u izdanju Arhipelaga.

U najužem izboru bili su i romani “Zoja” Mire Otašević (Geopoetika), “Veprovo srce” Draga Kekanovića (Srpska književna zadruga), “Štampar i Veronika” Katarine Brajović (Štampar Makarije i Oktoih) i “Nesreća i stvarne potrebe” Ivančice Đerić (Rende).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

18 h

Podeli: