Novi roman Samizdata B92: Lorenco Karkatera "Spavači"

Roman "Spavači" autora Lorenca Karkatera svetski je bestseler, preveden na 32 jezika i prodat u više od 1,5 miliona primeraka širom sveta.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 14.11.2013.

11:51

Default images

Po ovoj knjizi je snimljen i istoimeni film sa Bredom Pitom u glavnoj ulozi, a delo je služilo i kao inspiracija za tursku hit seriju ”Igra ćutanja”, koja se na B92 emituje nedeljom u 17h. Zbog velike gledanosti i interesovanja publike na ovim prostorima, roman ”Spavači” sada je dobio i svoje prvo sprsko književno izdanje.

Roman opisuje odrastanje četvorice dečaka u Njujorku, u kriminalnom okruženju Paklene kuhinje, dela grada u kom žive. Nesrećne okolnosti menjaju njihov život, koji postaje pakao iz koga njihove nevine duše više ne mogu da se izvuku. Lorenco Karkatera u ovom romanu daje nam sliku brutalnog sveta u kom vlada zakon ulice, nasilje i neljudskost, ali i nešto snažnije od toga - priču o dubokom prijateljstvu, ljubavi i osveti, koja je jača i od krvnog srodstva.

Ova briljantna i važna knjiga nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

„Ova knjiga je zastrašujuće svedočanstvo o brutalnosti i odmazdi koja šokira svojom iskrenošću. Priča o ubicama, sadistima i siledžijama, koja je biblijska po svojoj strasti i dubini.“ (People) „Spavači su triler, ali su i čežnjiva oda prošlim vremenima.“ (The Washington Post Book World)

Lorenco Karkatera rođen je 1954. godine u Njujorku, u delu grada koji se zove Paklena kuhinja. Na početku svoje karijere radio je kao reporter Dejli njuza, a zatim kao scenarista za brojne televizijske emisije i filmove. Napisao je šest romana i autobiografsku knjigu Spavači, koja ga je proslavila: postala je bestseler Njujork tajmsa, prevedena je na 32 jezika i prodata u više od 1,5 miliona primeraka.

Godine 1996. prema njoj je snimljen film sa Robertom de Nirom, Dastinom Hofmanom i Bredom Pitom u naslovnim ulogama. Svi naredni Karkaterini romani nastavili su sa uspesima, kako kod kritike, tako i kod publike. Broj prodatih primeraka meren je u stotinama hiljada. Pored literature, Karkatera se bavi i pisanjem filmskih i TV scenarija.

Deo je autorske ekipe popularne serije Red i zakon. Karijera Lorenca Karkatere duga je 20 godina. Izuzetno je popularan pisac, omiljen i kod publike i kritike. Njegova dela su napisana u urbanom, modernom stilu i prepuna su dinamike, duhovitih opaski i neočekivanih raspleta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: