Asteriks i Obeliks protiv Širaka i Sarkozija

Bivši francuski predsednik Žak Širak zasad je jedini političar koji u čuvenom stripu o neustrašivom Galu Asteriksu ima svog dvojnika, u liku tehnokrate Gajusa Glupanderusa.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 06.11.2013.

11:25

Default images

Francuzi bi, međutim, danas rado videli karikaturu svog bivšeg predsednika Nikolu Sarkozija ili ruskog lidera Vladimira Putina u jednoj od novih Asteriksovih avantura, pokazalo je istraživanja koje je list "Figaro" sproveo povodom objavljivanja najnovijeg nastavka pustolovina kočopernih Gala - "Asteriks i Pikti".

Na pitanje koja bi javna ličnost mogla da bude karikaturisana, gotovo polovina ispitanika (48 odsto) odgovorilo je Nikola Sarkozi.

Ukoliko bi novi autori stripa, Didije Konrad i Žan-Iv Feri, odlučili da ga uvrste u naredni deo, Sarkozi bi postao drugi francuski predsednik koji bi bio ovekovečen u Asteriksu.

Godine 1976, originalni autori stripa, dvojac Alber Iderzo i Rene Gosini, napravili su izuzetak od nepisanog pravila da ne uzimaju političare kao inspiraciju za svoje likove.

Širakov dvojnik - Širak je tada još "samo" premijer, Kajus Glupanderus, savetuje Cezara da slomi galski otpor pomoću koruptivnih zakona divljeg kapitalizma.

Njegov plan ubrzo daje rezultate: Obeliks postaje najveći trgovac megalita u rimskom carstvu. Postavši bogat, zaboravlja da lovi divlje svinje i zanemaruje svog prijatelja Asteriksa. Sve se ipak na kraju lepo završava tako što Asteriks uspeva da osujeti podle planove Rimljana.

Ako su izbegavali da se podsmevaju političarima, kreatori Asteriksa se nisu libili da to učine sa poznatim ličnostima, posebno francuskim glumcima i pevačima (Žan Gaben, Lino Ventura, Džoni Halidej), ali i stranim poput Šona Konerija, koji je prikazan u liku tajnog agenta Zerozerosiksa.

Ukoliko Konrad i Feri odluče da uvedu Sarkozija u sledeći nastavak, čitaoci "Figaroa" im predlažu tri mogućnosti: da zadrže prirodne kvalitete bivšeg predsednika - njegovu energiju i naprasitost, i učine ga Asteriksovim takmacem, ili pojačaju njegovu sličnost sa Napoleonom i predstave ga kao Sarkoziksa, prvog galskog imperatora. Mogli bi, takođe, da povedu Asteriksa u goste kod Mađara, grofa Sarkozija.

Na drugom mestu, ali daleko iza, sa svega 12 odsto glasova, čitaoci "Figaroa" su poželeli da u novim avanturama Asteriksa vide karikaturu svog aktuelnog predsednika, Fransoa Olanda.

Na trećem mestu našao se ruski predsednik Vladimir Putin (8 odsto), a na četvrtom Sarkozijeva supruga Karla Bruni (7 odsto).

Vladimir Putinof mogao bi da bude car u stripu "Asteriks kod Rusa", a Karlabrunina supruga imperatora Sarkoziksa, na koju bi bile ljubomorne sve devojke nepokornog galskog sela, pa i po koja rimska dama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: