Šta izdavači imaju za Sajam knjiga

Međunarodni sajam knjiga u Beogradu, ovoga puta pedeset osmi, otvoriće svoja vrata u nedelju, a sve do 27. oktobra brojni domaći izdavači predstaviće svoju godišnju produkciju, ali i brojne nove naslove.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 18.10.2013.

13:45

Default images

“Arhipelag” je u ovoj godini objavio knjige najboljih savremenih srpskih pripovedača. Na Sajmu će premijerno biti predstavljena nova knjiga priča Davida Albaharija “Propuštena prilika”, dok su ranije objavljene nove knjige priča “Mihajla Pantića ”Hodanje po oblacima" i Jelene Lengold “U tri kod Kandinskog”.

Uporedo sa pričama, “Arhipelag” objavljuje nekoliko izuzetno zanimljivih domaćih i prevedenih romana. Novi roman Milete Prodanovića “Arkadija” biće premijerno predstavljen na Sajmu knjiga. Pažnju čitalaca svakako će privući knjiga eseja i priča o savremenosti Čarlsa Simića “Gledaj dugo i netremice”. Izdavačka kuća "Plato, koja je pre desetak dana ostala bez matične knjižare, otvorene na Platou ispred Filozofskog fakulteta pre 25 godina, ipak je organizovala nastup na Sajmu knjiga među izdavačkom elitom, u Areni Hale 1.

Već od ponedeljka biće održana prva promocija, koju “Plato” organizuje u saradnji sa Ambasadom Poljske, Kulturnim centrom Beograda i Sajmom u 13 časova, na štandu Poljske, gde će predstaviti Kšištofa Vargu, autora romana "Trunje".

Varga će sledećeg dana, 22 oktobra, biti na štandu "Platoa" od 16 časova. Gost sajma biće i mađarski pisac Laslo Krasnahorkai, čiji je roman "Melanholija otpora upravo objavljen.

Od dela domaćih pisaca publika će imati priliku da čita roman Nebojše Milosavljevića “Sveti Nikola u Torontu”, koji je nastavak njegovih nenadmašnih priča iz zbirke “Zašto volim Kanadu”. Biće predstavljena i nova zbirka priča Veselina Mišnića, kao i roman Predraga Smiljkovića “Slike u vodama” i roman prvenac dramskog pisca Dušana Ristića pod nazivom “Ceremonija”.
www.beogradskisajamknjiga.com
Najbolji srpski izdavač knjiga za decu, omladinu, roditelje i sve koji se osećaju mladima "Kreativni centar" primprema desetine novih naslova. Jedna od najuspešnijih autorki ovog izdavača, Violeta Babić, napisala je delo "Menopauza-knjiga za svaku ženu" i tako zaokružila svoje popularne priručnike za ženski pol, započete "Knjigom za svaku devojčicu".

Tu je i debitantski roman Ivane Nešić "Zelenbabini darovi" sa ilustracijama Tihomira Čelanovića, a namenjen je svima koji imaju više od devet godina.

Autorka je pokušala da na kreativan i duhovit način izmesti našu narodnu mitologiju iz suvih enciklopedijskih pregleda i stavi je u kontekst stvarnog života. Novinarka Sonje Ćirić pripremila je "Roman u mojoj glavi", o devojčici koja prolazi kroz težak životni period baš uoči maturskog ispita za upis u srednju školu

Zoran Penevski je autor romana "Budimir i retke vrste", duhovite priče koja nas podseća na to da nas, kao ljude, određuje i naš odnos prema životinjama. U godini kada "Službeni glasnik" obeležava 200 godina od pokretanja prvog službenog glasnika u kneževini Srbiji, ta izdavačka kuća predstaviće na sajmu 180 novih naslova. "Glasnik" nastavlja sa objavljivanjem Izabranih dela Borislava Pekića, među kojima su objavljena tri, od planiranih pet tomova dnevničkih beležakai pod nazivom "Život na ledu".

Ovo će biti i prvi Sajam knjiga za "Vulkan izdavaštvo", novu-staru izdavačku kuću nastalu spajanjem "Alnarija" i kuće "Mono i Manjane". Od više stotina novih naslova svakako se izdvaja novi roman "Možda nebo zna" Gijoma Musoa, koji je najtiražniji strani pisac u toj kući.

Italijanski pisac trilera, koji je našu publiku osvojio knjigama "Šaptač" i "Lovac na duše," Donato Karizi na ovogodišnjem Sajmu će predstaviti novu knjigu "Vladar iz senke". Tes Stimson je osvojila srpske čitateljke erotskim romanom "Prevari me ako smeš", a ovog puta će predstaviti novu knjigu "U okovima nevere", koju će potpisivati na štandu "Vulkan izdavaštva" 25. i 26. oktobra.

Gošća "Vulkana" biće i Eliza Valmorbida, kojoj je objavljen debitantski roman "Pričaj mi o ljubavi" i koja je nominovana za dve nacionalne književne nagrade. Ona će za ovu priliku doputovati iz Londona, a čitaoci će moći da dobiju autograme 25. i 27. oktobra.
www.beogradskisajamknjiga.com
Izdavačka kuća "Rende" koja već više od jedne decenije nastoji da, bar na planu pisane reči, uspostavi pokidane veze između naroda bivše Jugoslavije objavila je osam novih naslova između dva sajma knjiga.

"Rende" ima nekoliko svojih pisaca koji ostaju verni, iako su odavno postali internacionalno poznati i priznati, kao što su Miljenko Jergović, Ante Tomić i Ivančica Đerić. Svi oni će svoje nove knjige predstaviti na štandu ovog izdavača, gde će i potpisivati primerke svojih knjiga.

"Laguna" će ljubitelje portugalskog pisca Žozea Saramaga nagrađivati posebnim izdanjem Saramagovih autobiografskih i dnevničkih zapisa pod naslovom “U prvom licu”.

Povodom posete Beogradu Saramagove udovice, novinarke i prevoditeljke Pilar del Rio u danima sajma knjiga, ovu knjigu dobiće svaki čitalac koji kupi jednu od dosad objavljenih sedam naslova u izdanju "Lagune". Na promociji će govoriti Pilar del Rio, direktor Lagune Dejan Papić i urednik u Laguni Dejan Mihailović. Uz brojne promocije knjiga biće organizovano i druženje na Laguninom štandu 23. oktobra.

Gost ovog izdavača na sajmu će biti i autor romana "Osluškivanje srca" i "Glasovi srca" Jan-Filip Zendker, koji je svojim knjigama stvorio očaravajuća dela i koji će predstaviti svoj novi roman "Šapat senki". Beograd će posetiti i britanski intelektualac pakistanskog porekla, filozof, istoričar, pisac i novinar Tarik Ali, autor nagrađivanog serijala “Islamski kvintet”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: