"Gradac" posvećen Andriji Mauroviću

Časopis "Gradac", čiji je novi broj u potpunosti posvećen doajenu jugoslovenskog i hrvatskog stripa Andriji Mauroviću, biće predstavljen 17. septembra u Domu omladine Beograda.

Kultura

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 16.09.2013.

14:09

Default images

Maurović je jedan od najznačajnijih strip autora sa ovih prostora, rodonačelnik sedme umetnosti u Jugoslaviji i Hrvatskoj, autor "Starog mačka" i "Trojice u mraku" koji je rođen 1901. u mestu Muo u Boki Kotorskoj a preminuo 1981. u Zagrebu.

Genijalni autor, čiji je rad zabeležen u svakoj enciklopediji stripa, imao je život dostojan svojih junaka - neobičan i pun ekstrema. Njegove sjajne crtane priče bile su jedinstven spoj pustolovnih romana popularnih u tom periodu i grafičkih novela koje će tek stići.

Nekim je likovima podario spostve karakterne i fizičke crte a njegovom najplodnijom godinom smatra se 1936. kada je objavio "Trojicu u mraku" i "Sedma žrtvu", vestern priče koje su nastale poromanima Maksa Branda. Maurović je bio izrazito naklonjen vesternima pa se pričama sa Divljeg Zapada vraćao i kasnije, poput "Gospodara zlatnih vragova", "Poslednja pustolovina Starog Mačka", "Tvrđava smrti", "Sablast zelenih močvara","Povratak Starog Mačka".

Njegovi poznati radovi su i "Ljudi s granice", "Put u pakao", "Ubica sa dečjim licem" (glavni junak Šerlok Holms), "Onaj koji je zadavio smrt"...

Kao likovni umetnik doprineo je tome da se vizuelna umetnost obogati kroz novi medij, a novi medij u nastajanju dobije neosporan umetnički kvalitet. Kako su saopštili DOB i "Gradac", "njegove narativne sposobnosti često su nadilazile sve uobičajeno u svetskom stripu tog vremena, pa se Maurović smatra jednim od izgubljenih i nedovoljno poznatih klasika".

U promociji tematskog broja časopisa "Gradac" učestvovaće Zoran Penevski, Zdravko Zupan i priređivač izdanja Dragoslav Jovanović Dragon.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: