Osuđenici najviše vole Agatu Kristi

Okružnom zatvoru u Novom Sadu danas je uručeno 2.000 knjiga, kao poklon Vojske Srbije (VS) i novosadske Gradske biblioteke, što je najveća pojedinačna donacija te vrste jednoj ustanovi za izvršenje krivičnih sankcija u našoj zemlji.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 06.09.2013.

17:28

Default images

Knjige, namenjene korisnicima zatvorske biblioteke, upravniku Okružnog zatvora Zoranu Jovanoviću predali su predstavnici VS i direktor Gradske biblioteke Dragan Kojić koji je tom prilikom naglasio da je oblikovanje kulturnog identiteta u lokalnoj zajednici jedan od zadataka institucije na čijem je čelu.

"Gradska biblioteka je u prilici da daruje Okružnom zatvoru ove knjige, zahvaljujući donaciji koju smo mi primili nedavno od Komande Prve brigade Vojske Srbije", istakao je Kojić napominjući da je VS poklonila oko 1.500 naslova, a ostalih 500 je dar Gradske biblioteke.

Podsetivši na izreku da "nije bogat onaj koji ima, nego onaj koji daje", Kojić je istakao da je tom donacijom nastavljena dugogodišnja saradnja javne gradske biblioteke sa Okružnim zatvorom i izrazio uverenje da će poklonjene knjige biti na korist štićenicima te ustanove.

Upravnik Okružnog zatvora Zoran Jovanović zahvalio je darodavcima na tom značajnom i lepom, ističući da će ta donacija biti maksimalno iskorišćena, jer, kako je rekao, knjige će osuđenim osobama olakšati izdržavanje kazne i omogućiti da im "brže prođe vreme i da nešto nauče".

Jedan od osuđenika i član zatvorske biblioteke, čiji je fond od 4.200 knjiga ovim poklonom poprilično obogaćen, izjavio je novinarima da često uzima knjige na čitanje uz napomenu da biblioteka ima dobar izbor dela, dodao da će od danas biti sigurno još bolji.

Bibliotekar u zatvorskoj biblioteci, koji nije želeo da se predstavi novinarima, na šta prema propisima ima pravo, kazao je da ta biblioteka ima oko 150 članova, odnosno redovnih korisnika.

Najviše se čitaju romani, a posebno su među osuđenicima-čitaocima popularna dela Agate Kristi, rekao je bibliotekar, napominjući da ima i onih korisnika koji traže određenu pravnu literaturu, što takođe može da dobije u biblioteci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: