"Konstantin" dočaran perom Ivana Ivanjija

"Konstantin", jedan od najboljih istorijskih romana koji opisuje rimskog vojskovođu i cara, nedavno se pojavio u domaćim knjižarama širom Srbije u izdanju izdavačke kuće Laguna.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 14.08.2013.

20:07

Default images

Životopis cara Konstantina I Velikog iz pera Ivana Ivanjina prava je istorijska poslastica o prvom rimskog vladaru koji je prihvatio hrišćanstvo i velikom reformatoru koji je osnažio Rimsko carstvo. Reč je o romanu čije se objavljivanje poklapa sa navršavanjem 1700 godina od potpisivanja Milanskog edikta.

Roman "Konstantin", pored "Dioklecijana" i "Julijana", spada u magnum opus Ivana Ivanjija jer verodostojno i uverljivo oživljava vreme i okolnosti u kojima se u Rimskom carstvu širila i ustoličila nova religija Hristovih sledbenika.

Ko je zaista prvi priznao hrišćansku veru, u kojoj zemlji je ona prvi put postala državna veroispovest, ko je i kada krstio Konstantina, ko je zapalio Dioklecijanovu palatu, kako su se prožimali stari i novi verski obredi i običaji u prvim vekovima nove ere, zašto je Konstantin Veliki naredio pogubljenje svoje žene Fauste i prvorođenog sina Krispa, kao i mnogo drugih malo poznatih pojedinosti iz Konstantinovog životopisa – čitaoci će saznati u ovom romanu o jednom od poslednjih velikih rimskih careva.

Splet nepotvrđenih predanja, istorijskih izvora i piščeve mašte stvorio je retko uspeo istorijski roman u novijoj srpskoj književnosti.

Ivan Ivanji se paralelno s karijerom pedagoga, novinara, dramaturga i brojnim funkcijama, koje je obavljao u kulturnom životu Beograda i diplomatiji, bavio i književnošću i od rane mladosti objavljivao poeziju, prozu, eseje, bajke i drame.

On poseduje redak dar da uspostavi ubedljivu svakodnevicu, svejedno da li se dešava pre stotinu, ili pre dve hiljade godina. Njegov fundus je neiscrpan. Sve vreme dok teče priča o Konstantinu, čitalac putuje predelima i gradovima Rimskog carstva. Ivanjijev Konstantin nije maskota cara, već živa istorijska ličnost, naš blizak savremenik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

19 h

Podeli: