Zakon protiv biblioteke i čitalaca

Koliko tender za kupovinu knjiga nanosi štetu bibliotekama. U biblioteci u Pirotu nabavka prestala, u Vranju problemi tek počinju.

Kultura

Izvor: Izvor: V. Æ. - J. S. / Veèernje novosti

Ponedeljak, 05.08.2013.

09:13

Default images

U pirotskoj Narodnoj biblioteci, koja brine o knjižnom fondu od preko 70.000 naslova, kažu da je novi Zakon o javnim nabavkama, kojim su obuhvaćene i ove ustanove, u stvari zakon protiv biblioteka i čitalaca, i da je gotovo neprimenljiv za ovu vrstu delatnosti. Njegovom doslednom primenom, knjiga se tretira kao i svaka druga roba, što ona svakako nije, pišu Večernje novosti. “Prosto je neverovatno da je zakonodavac prevideo činjenicu da nijedan pisac ne sklapa istovremeno ugovor sa tri ili više izdavača koji bi štampali njegovo delo, i da se oni sa istim naslovom i različitim ponudama mogu pojaviti na nekom tenderu koji bi raspisala, na primer, naša biblioteka. Na gubitku su izdavači, ali i biblioteke, a krajnju cenu plaća kupac, jer se knjige, po višim cenama, nabavljaju preko posrednika. Ima nekih najava da će biblioteke biti izuzete od primene ovog zakona, baš kao što je to slučaj sa pozorištima, i mislim da je to jedino rešenje - kažu bibliotekari u pirotskoj biblioteci, i dodaju da su od stupanja na snagu novog zakona, nabavke jednostavno prestale: pošto niko ne želi da se ogreši o zakon, koji je prepreka i nabavci knjiga na raznim sajmovima kada ima popusta, i kad se može pazariti pod povoljnijim uslovima.

Isto se događa i u Vranju - širenje fonda biblioteke "Bora Stanković" kupovinom knjiga putem tendera prilično je ugroženo, smatraju ovdašnji bibliotekari iako, kako kažu, još uvek nisu detaljno upoznati sa procesom sprovođenja javnih nabavki.

“Vezivanje za tendere ili za određene izdavačke kuće moglo bi da stvori puno problema, jer prosto svi izdavači nemaju u ponudi iste naslove, tačnije, naslove koji se traže u biblioteci, a i sam proces sprovođenja javnih nabavki nije baš najjasniji”, kaže Vesna Petrić, bibliotekar urednik u vranjskoj biblioteci. Ona podseća da se književni fond biblioteke najviše dopuni na Sajmu knjiga, kada lokalna samouprava izdvoji novac za kupovinu novih naslova.

“Ostaje otvoreno pitanje, kako kupovati knjige na sajmu. Mi koristimo pogodnosti sajamske prodaje i kupujemo knjige tada, jer nam je napovoljnije”, objašnjava Petrićeva.

Problem sa nabavkom nekih od naslova, uglavnom beletristike, u vranjskoj biblioteci javlja se zbog nedostatka novca za isplatu starog duga izdavačima, pa je prosto tehnički nemoguće nabaviti nove naslove, uglavnom za potrebe pozajmnog odeljenja, gde u letnjem periodu vlada veliko interesovanje za beletristiku, o čemu govori i spisak najtraženijih naslova u ovom periodu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: