Biblioteka za slepe pred zatvaranjem?

Biblioteci za slepe „Dr Milan Budimir" u Beogradu preti zatvaranje zato što Ministarstvo kulture, prvi put u istoriji ove ustanove, budžetom nije predvidelo novac za njeno finansiranje.

Kultura

Izvor: Izvor: B92, Aleksej Krpan

Subota, 22.06.2013.

20:26

Default images

Time se slepa i slabovida lica u Srbiji stavljaju na listu grupa sa ozbiljno ugroženim ljudskim pravima, što se u našoj zemlji nije desilo ni za vreme Drugog svetskog rata.

Posle proglašavanja džez muzičara "jeftinim zabavljačima" kojima nije potrebno puno novca, isti tretman Ministarstva kulture čeka i Biblioteka za slepe "Dr Milan Budimir", ustanova od kulturnog značaja i jezgro izdavaštva za slepa lica u Srbiji. Pre nekoliko godina doslo je do potpunog prekida izdavanja knjiga na Brajevom pismu a ove godine je prekinuta i izdavačka delatnost zvučnih knjiga za slepe. Sa skoro deset puta manjim budžetom u odnosu na prethodnu godinu, biblioteka u Jevrejskoj ulici više ne može da funkcioniše od periodične milostinje političara i biće javno zatvorena na konferenciji za novinare u ponedeljak, kaže sekretar biblioteke Luka Joksimović Barbat.

"Prosto, ovde se radi o katastrofi, ovde se ne radi o nekim sitnim stvarima, ovo nije delatnost koja može da živi tako što će nekome pasti na pamet da će dati ove godine malo para, druge godine neće, pa će treće dati nešto malo više pa četvrte malo manje, ova delatnost mora da se radi - jedino tako ima smisla - kontinuirano, i sa finansiranjem mora biti stabilno".

Prema navodima Ministarstva, Biblioteka nije u sistemu javnih biblioteka Srbije, tako da je Ministarstvo u mogućnosti samo da podrži programe i projekte. I za ovo postoji jednostavno rešenje, odavno primenjeno u celom regionu.

"Najbolji primer je da su sve zemlje u okruženju - Crna Gora, Hrvatska, Makedonija, Bosna i Hercegovina - rešile pitanje biblioteke tako što su te biblioteke postale ustanove od javnog značaja, ustanove kulture, i država ih redovno finansira i stabilno. Znate šta su nama rekli u Ministarstvu kulture kada smo navodili primere? "Molim vas nemojte nam spominjati više tu Crnu Goru!", dodaje Luka Joksimović Barbat.

U Srbiji ima oko 12.000 slepih osoba kojima knjige na Brajovom pismu omogućavaju sticanja suštinskog obrazovanja, još od vremena kralja Aleksandra kada su čak snimane i zvučne knjige.

Nažalost, sada je za Srbiju moguć nezapamćen presedan. Na Ministarstvu kulture je da odluči da li će Biblioteka za slepe posle skoro celog jednog veka poslovanja biti zatvorena u ponedeljak 24. juna.

Povodom ovog problema u toku dana se oglasilo i Ministarstvo kulture i informisanja kratkim saopštenjem koje prenosimo u potpunosti:

"Ministarstvo kulture i informisanja oduvek je imalo razumevanja za probleme Saveza slepih Srbije,pa će tako biti i ubuduće. Odmah nakon rebalansa budžeta Ministarstvo će obezbediti određena sredstva koja će biti isplaćena Savezu slepih Srbije za bibliotečko-informacione programe. Ne vidimo nikakav razlog da se u javnosti spekuliše sa netačnim informacijama da se Ministarstvo kulture navodno odriče pomoći ovom udruženju. Uz puno razumevanje koje Ministarstvo kulture ima prema Savezu slepih naglašavamo da se rešavanje ovog problema ne završava isključivo davanjem jednokratne pomoći."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: