Pinoče naručio ubistvo Pabla Nerude?

Četiri decenije posle smrti Pabla Nerude sudija je naložio policiji da pronađe muškarca za kog tužilaštvo sumnja da je otrovao tog slavnog čileanskog pesnika.

Kultura

Izvor: Tanjug

Nedelja, 02.06.2013.

13:18

Default images

Zvanični uzrok smrti Pabla Nerude do sada je bio rak prostate. Advokat Eduardo Kontreras, zastupnik onih koji se zalažu za ponovno otvaranje slučaja, krajem maja je objavio da novi dokazi ukazuju na to da su dobitnika Nobelove nagrade ubili agenti čileanskog diktatora Augusta Pinočea.

Kontreras je naveo da doktor Serđo Draper, koji je prvobitno svedočio da je bio sa Nerudom u trenutku smrti 23. septembra 1973. godine, sada tvrdi da je još jedan lekar po imenu Prajs bio prisutan.

Draper je dodao da više nikada nije video "doktora Prajsa" o kom inače ne postoji nikakav trag u bolničkim dosijeima.

Zanimljivo je da se ppis "doktora Prajsa" kao visokog plavušana sa plavim očima se uklapa u izgled Majkla Taunlija, dvostrukog agenta CIA-e koji je sarađivao sa čileanskom tajnom policijom tokom Pinočeove vladavine, prenela je agencija AP.

Taunli je ušao u američki program zaštite svedoka pošto je priznao da je u Vašingtonu i Buenos Ajresu ubijao istaknute kritičare Pinočea.

Kontreras je istakao da je "važna činjenica da je to osoba koja je naredila davanje injekcije", koja je navodno usmrtila Nerudu.

Bivši Nerudin pomoćnik Manuel Araja, takođe, veruje da su pesnika otrovali Pinočeovi agenti. Telo Pabla Nerude ekshumirano je 8. aprila i očekuje se izveštaj međunarodne ekipe forenzičara. Do sada se pojavilo nekoliko nezvaničnih tvrdnji koje su išle u prilog tezi da je Neruda preminuo od raka prostate.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

11 h

Podeli: