Gatalici uručena NiN-ova nagrada

U Skupštini grada Beograda 21. januara je na svečanoj ceremoniji uručena NIN-ova nagrada za najbolji roman na srpskom jeziku koj je objavljen 2012. godine, piscu Aleksandru Gatalici za roman "Veliki rat" u izdanju ''Mono i Manjane'' (Vulkan izdavaštvo).

Izvor: Tanjug
Podeli

Gatalici je plaketu uručio glavni i odgovorni urednik NIN-a Nebojša Spajić, dok mu je novčani deo nagrade u vrednosti od milion dinara uručio direktor kompanije "Denjub fuds grup", koja je ovogodišnji sponzor, Slobodan Petrović.

Gatalica je obraćajući se prisutnima rekao da je po njegovom mišljenju ''NIN-ova nagrada jedina nagrada koja je ulaznica za Hol slavnih srpskih pisaca''.

''Ta ulaznica za Hol slavnih je papirna, uđete u Hol slavnih, i u zlatnim nišama zateknete Andrića, Pekića, Kiša, a samo od vas zavisi da li ćete tu papirnu ulaznicu i pozlatiti'', istakao je Gatalica, dodajući da je NIN-ova nagrada u svojoj dugodecenijskoj istoriji imala uspona i padova, ali da je imala mnogo više pogodaka nego promošaja.

''Šta su zapravo pogoci, po mom sudu to je uspeo pokušaj da se ta papirna ulaznica pozlati. To možete da učinite jedino ako čitavim svojim delom - onim knjigama koje ste napisali pre NIN-ove nagrade i onima koje ćete napisati posle stekli pravo da se u Holu slavnih srpskih pisaca zadržite'', poručio je on.

Gatalica je rekao da je povod za pisanje njegovog romana ''Veliki rat'' bio taj što se 2014. godine obeležava 100-ogodišnjica Prvog svetskog rata, a da je glavni razlog tome bio to što je želeo da napiše roman o smrti jedne epohe.

''Želeo sam da napišem roman o smrti jedne divne epohe, koja se zvala bel epok, ta epoha je odista bila divna - u njoj je došlo do potpunog zaokruženja građanskog duha, građanskih prava i sloboda, a iz toga je proistekla velika umetnost, nauka...'', ispričao je Gatalica.

On je objasnio da se jedna takva epoha razbila u jednom danu u najstrašniji sukob koji je čovečanstvo do tada videlo.

''Taj rat je bio strašan, rat koji je nemilice trošio ljudske živote, nemilice kako nikad do tada u civilizovanoj istoriji nije bilo zamislivo, to je bio izazov za pisca i to je bila pokretačka snaga koja me je terala da napišem najkomplikovaniji i najteži roman do sada'', rekao je Gatalica.

Jedan od članova žirija koji su glasali za Gatalicin roman Mileta Aćimović Ivkov pročitao je obrazloženje zašto je on glasao za roman ''Veliki rat'' rekavši da taj roman čitaoca ''suočava sa dramom ratne epohe, pošasti i civilizacijskog sloma koji su početkom minulog veka kataklizmično zahvatili Evropu i svet''.

'Isto tako ga suočava i sa dramom jednog samosvesnog stvaralačkog nastojanja da se tom drastičom slomu kroz obilje upečatljivih slika patnji i stradanja oživljenih likova i fantastičkih projekcija, da jedan duboko lični misaoni i nepretenciozni humanistički pečat'', rekao je Aćimović Ivkov dodajući da književnost ne živi od dobra nego od zla u svetu i da je ona u stalnom naporu da tumači i preuredjuje svet.

On je ocenio da je Gatlica, odlučujući se da u svom romanu za glavnog junaka izabere Veliki rat, uspeo da u epskom rasponu izgradi uverljivu priču koja polazeći od dokumentarne osnove svoja ishodišta i smisaona uporišta nalazi u prostorima čiste fikcije.

Glumac Tihomir Stanić je mnogobrojnim gostima pročitao odlomke iz romana ''Veliki rat''.

Roman "Veliki rat", NiN-ov žiri kritike odabrao je većinom od tri prema dva glasa. Za njega su glasali Vasa Pavković (predsednik žirija), Ljiljana Šop i Mileta Aćimović Ivkov, dok su za roman Lasla Blaškovića ''Posmrtna maska'' glasali Vladislava Gordić Petković i Mića Vujičić.

U konkurenciji za prestižno priznanje bila su 164 romana, a u najuži izbor, pored Gatalice, uvršćeno je pet: "Zoja" Mire Otašević u izdanju "Geopoetike", "Veprovo srce" Draga Kekanovića u izdanju SKZ, roman Katarine Brajović "Štampar i Veronika" (Oktoih i Štampar Makarije), "Nesreća i stvarne potrebe" Ivančice Đerić (Rende) i delo Lasla Blaškovića "Posmrtna maska" (Arhipelag).

NIN-ova nagrada za roman godine dodeljuje se od 1954. godine, a njen prvi dobitnik je Dobrica Ćosić za roman "Koreni". Nagrada je prošle godine dodeljena Slobodanu Tišmi za roman "Bernardijeva soba".

Prati B92 na Viberu

Knjige/Stripovi

Koje knjige preporučuju poznati

Ministar kulture Vladan Vukosavljević, muzičari Inspektor Blaža i Kiki Lesendrić, glumci Nada Šargin i Dejan Lutkić, pisci Vladislav Bajac i Vule Žurić samo su neki od poznatih ličnosti koji su se danas našli u ulozi bibliotekara u Biblioteci grada Beograda.

Knjige/Stripovi ponedeljak 24.04. 16:15 Komentara: 17

Albanci u Beogradu

Dolazak Albanaca u Beograd bio je primetan početkom XX veka. Zanimljivo je zapažanje italijanskog poslanika Aleksandra Gičolija, koji je u svom dnevniku 25. aprila 1905. zapisao: „... u Beogradu, gde zapravo ne postoje određene društvene klase, gde još nisu nikle fabrike niti bilo kakva industrija, gde zapravo radi samo nekoliko stotina Albanaca i Bosanaca...“

Knjige/Stripovi nedelja 23.04. 20:15 Komentara: 12

Usklađivanje čula: Bolivijska fikcija porodice Ertl

Da li je posle velikih istorijskih lomova, pogotovo za one koji su bili sa pogrešne strane, moguće naći dovoljno daleko mesto i otpočeti novi život bez opasnosti da se već u sledećoj generaciji upadne u neke nove dramatične političke i društvene kovitlace? Šta učiniti sa talentom i energijom kad umetnik postane politički i ideološki nepoželjan?

Knjige/Stripovi nedelja 23.04. 18:29 Komentara: 0
strana 1 od 527 idi na stranu