U Noći knjige - knjige idu k'o alva

U "opustelom" Beogradu jedina mesta koja večeras vrve od kupaca i posetilaca jesu knjižare lanca "Delfi" i klubovi čitalaca izdavačke kuće "Laguna" i takav prizor je melem za dušu svima kojima su na srcu knjige i čitanje.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 21.12.2012.

21:48

Default images

Na manifestaciji "Noć knjige" najveća gužva vlada u najvećoj knjižari lanca "Delfi" u Studentskom kulturnom centru. gde je i najveća ponuda.

I na ostalim mestima u gradu koja su obeležena snopovima balona vidi se da još uvek ima knjigoljubaca spremnih da uprkos besparici i to još u vreme slava i praznika izdvoje često značajne sume novca za kupovinu čitavih naramaka knjiga.

Iako su u knjižari "Delfi" u SKC-u otvorene sve blagajne redovi su bili tako dugački da je vreme čekanja znalo da se oduži i na ceo sat jer skoro niko nije kupovao samo po jednu knjigu. Lepo je bilo videti čitave porodice čiji su se članovi "razmileli" po knjižari dok jedan član "drži red" za blagajnu.
Foto: Tanjug/Miloš Jelesijeviæ
Bilo je i puno mladih, pa čak i nezaposlenih koji su od svojih skromnih džeparaca izdvojili novac za kupovinu knjiga.

Lav, đak četvrtog razreda gimnazije pokazao je da je odabrao četiri knjige Borislava Pekića i isto toliko Svetislava Basare jer je izračunao da mu se isplati pošto će za dva puta po četiri naslova platiti cenu za 40 odsto nižu od redovne. Knjige, kaka je rekao Tanjugu, kupuje od svog džeparca.

Značajno je da su skoro svi kupci dolazili sa spiskovima koje su načinili ili pretraživanjem sajta "Lagune" ili drugih izdavača, putem Interneta, jer za ovu priliku su i drugi izdavači snizili cene za 20 odsto, za koliko su jeftinije i strane knjige (engleske i francuske).

Veoma malo ih je kazalo da su došli bez nekog plana kupovine već su na licu mesta birali knjige, a neki su se udružili da bi mogli postići najveće popuste.

Bilo je i onih koji su došli da za prijatelje i širu rodbinu kupe poklone za praznike i tada su birali domaće hitove.
Foto: Tanjug/Miloš Jelesijeviæ
U Francuskom institutu večeras je prvi put za ovu jednu noć otvorena knjižara sa francuskim naslovima u originalu i onima koji su prevedeni na srpski, a u ponudi su bile i knjige srpskih pisaca koje su prevedene na francuski jezik.

Kako je Tanjugu rekla urednica "Lagune" Ivana Misirlić - Bigar, iznenađena je koliko je bilo kupaca i to pre svega klasičnih dela francuske literature (Margaret Jursenar, Žan Pol Sartr) a mnogi su kupovali Rablea.

Traženi su rečnici, a bilo je i onih, očigledno stranaca, koji su kupili prevode na francuski srpskih autora (Srđan Valjarević, Gordana Čirjanić...).

U "Noći knjige" otvorene su do ponoći knjižare u mnogim gradovima Srbije (Pančevo, Novi Sad, Subotica, Valjevo, Čacak, Vršac, Požarevac...), tako da organizatori očekuju da će biiti nadmašen prošlogodišnji rekord od 30.000 kupaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: