NBS: Izložena "Glava opsidijana"

U Narodnoj biblioteci Srbije prvi put je izložen javnosti rukopis dela "Glava opsidijana" znamenitog francuskog književnika Andrea Malroa (1901-1976) iz kolekcije NBS.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 19.12.2012.

11:57

Default images

Nacionalna biblioteka saopštila je da će rukopis koji je Malro darovao NBS 1975.godine kao i njegovo pismo biti izloženi do 1. februara naredne godine u specijalnoj komori koja se nalazi u holu ispred Centralne čitaonice.

Veliki francuski književnik potrešen saznanjem da je srpska nacionalna biblioteka stradala u nacističkom bombardovanju Beograda, kao i da je tim činom uništen njen celokupan knjižni fond, darovao je NBS rukopis svog dela "Glava opsidijana".

Rukopis je u Narodnu biblioteku Srbije stigao uz propratno pismo u kome Malro objašnjava razloge svog dara.

Učesnik Španskog gradjanskog rata i pripadnik Pokreta otpora tokom Drugog svetskog rata, ministar kulture u vladi generala De Gola, Malro u pismu NBS piše da "dok su se u najmračnijim časovima proteklog rata, posle Varšave, Roterdama i Denkerka, preostali narodni predavali Trećem rajhu svoju sudbinu i svoju teritoriju, Beograd se, jednog prolećnog jutra 1941. godine, pobunio. Sa svim svojim narodom on je izabrao slobodu dok se ceo kontinent pokoravao".

"Odmazda koja je usledila imala je razmere besnila, izazvanog tom nepokornošću. Već u prvim časovima bombardovanja grada, koje je počelo bez objave rata, uzeto je na desetine hiljada ljudskih života, a sa njima i Biblioteka, temelj nacionalne kulture. U spomen ovih dogadjaja odlučio sam da poverim svoj rukopis obnovljenoj Narodnoj biblioteci Srbije. Vidim u sudbini vaše Biblioteke sudbinu naroda kome su kultura i sloboda jedno," navodi se u pismu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: