"Sledi nam pozitivna promena"

Svetska putnica Sonja Lapatanov, koja je nedavno objavila novu knjigu putopisa "Mundo Maya", kaže da je, kada je reč o predstojećem smaku sveta predviđenom za 21. decembar, optimista i da veruje da će se tada promeniti ponašanje ljudi, a time i život na zemlji u pozitivnom smislu.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.12.2012.

16:07

Default images

"Postoji nekoliko verzija i predviđanja za taj dan, između ostalih da će nastati propast sveta, da će se promeniti ponašanje ljudi, a time i život na zemlji, ili da će jednostavno početi novi ciklus brojanja godina.

Ja kao optimista verujem u verziju da će se promeniti ponašanje ljudi, a time i život na zemlji, u pozitivnom smislu. To je sada čovečanstvu najpotrebnije", rekla je Lapatanov Tanjugu.

"Mada verovatnoća da se zaista bliži smak sveta nije velika, to ne znači da neću da iskoristim zgodnu priliku i podsetim se svih važnih životnih trenutaka i svih lepih stvari koje su mi se dogodile tokom života", dodala je ona.

Grafički atelje "Dereta" nedavno je predstavio novi putopis Lapatanov koji se savršeno uklopio svetski trend obeležavanja "smaka sveta" prema majanskom kalendaru.

Lapatanova, po obrazovanju balerina i koreograf ali kao putnik je svojim putopisima u vidu novinskih reportaža i knjiga postala veoma popularni autor, objasnila je na promociji knjige da je već duže vremena planirala da napiše knjigu o Zelenom kontinentu (Južnoj i Mezo Americi) koju je premrežila tokom više putovanja, ali da ju je odluka Meksika da 2012. proglasi Godinom Maja podstakla da završi knjigu o njihovom svetu.

Lapatanova je knjigom, kako stoji u podnaslovu, obuhvatila "mistični svet mudrosti, tajni, zagonetki i legendi" na području savremenih družava Meksika, Belizea, Hondurasa, El Salvadora gde i danas živi oko 12 miliona potomaka naroda Maja koji govore izvornim majanskim jezikom.

Za čitaoce koji žele da se upoznaju sa kulturom, umetnošću, religijom Maja ali i sa činjenicama koje se odnose na njihova značajna dostignuća na polju astronomije i računanja vremena knjiga "Mundo Maya" je prvorazredni izvor a pri tome je nesporni talenat autorke doprineo da se čitalac "uvuče" u priču i doživi virtuelnu šetnju kroz jedan egzotični svet

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: