Hrvati spremaju seriju o Krleži

Na hrvatskim televizijama uskoro bi se mogla emitovati nova igrana serija u kojoj će glavni junak biti čuveni pisac Miroslav Krleža.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 13.11.2012.

09:45

Default images

Krležina biografija puna je dramskog potencijala, setite se samo scene bega iz Ludoviceuma ili boravka u ustaškom zatvoru s grupom skojevaca koji pljuju po njemu, piše Mirjana Dugandžija za hrvatski “Globus”.

“U Krležinoj mladosti takvih je scena koliko volite. Bježao je dva puta iz Ludoviceuma, jednom preko Beograda, za vrijeme Balkanskih ratova, odakle su ga odmah ‘sprašili’ kao klinca. Drugi put preko Marseja, Skoplja, da bi došao u južnu Srbiju, gdje ga je skoro ubio srpski oficir, jer je mislio da je austrijski špijun...”, opisuje Saša Runjić koji godinu i po dana intenzivno istražuje Krležinu biografiju i njen “dramski potencijal”.

Prema njegovim rečima, biografska serija za koju piše scenario sastojaće se od 12 epizoda koje će se baviti ključnim i najzanimljivijim detaljima Krležinog života.

Radni naslov serije je “Panoptikum”, objašnjava Runjić, jer je Krležina biografija kulturna i politička istorija hrvatskog i jugoslovenskog prostora.

“Nema važnog protagonista s kojim nema dodirnih točaka: prijateljstvo, sukob, animozitet, suradnju...”, smatra Runjić dodajući da deluje sasvim neverovatno da jedan od najvećih hrvatskih pisaca nikada nije stavljen pred kamere kao igrani, dramski lik.

“Dvadesetak i nešto godina poslije Krleža će potjerati jednog partizanskog generala od svog stola za večerom u Gradskoj kavani: general će tvrditi da hrvatsko-srpsko pitanje treba riješiti podjelom Bosne, a Muslimani da su ionako izmišljena nacija... General je, naravno, Tuđman, i ubrzo će njegov dotad blizak odnos s Krležom posve prestati. Samo će Ankica Krleži i dalje slati štrukle, jer ih on jako voli...”, navodi “Globus” ovu epizodu kao jednu od mogućih u seriji.

Prema Runjićevim rečima producent serije mogla biu da bude Hrvatska radio televizija, koju vidi kao jedinog finansijski doraslog potencijalnog naručitelja.

Inače, ove godine obeležava se stogodišnjica prvog dolaska Krleže u Beograd. Tim povodom Krleži je posvećen “Festival jednog pisca” koji je nakon prolećnog izdanja u Beogradu obišao i Zagreb.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: