"Alahove kćeri" prevedene na srpski

Izdavačka kuća "Geopoetika" predstavila je 4. oktobra u “Pop up” knjižari u Beogradu roman "Alahove kćeri" Nedima Gursela, veoma poznatog i cenjenog turskog pisca.

Kultura

Izvor: Tanjug

Subota, 06.10.2012.

14:47

Default images

Zahvaljujući "Geopoetici" čitaoci u Srbiji imali su priliku da se upoznaju sa delima turskog pisca Orhana Pamuka pre nego je dobio Nobelovu nagradu, a isti izdavač opredelio se da nas upozna s još jednim odličnim predstavnikom literature te zemlje.

U središtu romana je prorok Muhamed, njegov život i borba, koje je Gursel opisao na osnovu islamske tradicije i predanja, povezujući predislamski svet, sa vremenim tokom Prvog svetskog rata do naših dana.

Kako je rekao izdavač Vladislav Bajac, Gursel (61) se ubraja u one pisce koji umeju da istoriju svog naroda i religije inkorporira u savremeni svet. On je najavio da će u skoroj budućnosti objaviti još neke knjige Gursela, koji majstorski povezuje prošlost, sadašnjost i budućnost.

Prema njenoj oceni, knjiga je "originalno, neobično, uzbudljivo i živopisno ispričana povest islamske religije pa ako se književno delo može porediti sa muzikom, onda je roman "Alahove kćeri" polifono pevanje u kome se višeglasjem postiže potpuna harmonija".

Gursel je dobitnik više književnih priznanja u domovini i svetu, među kojima "Nagradu slobode" Francuskog PEN-a, nagradu za pripovetke Radija Frans internasional, Zlatne plakete "Struških večeri poezije" u Makedoniji, a za roman "Alahove kćeri" dobio je 2009. Nagradu za slobodu misli Zajednice tuskih izdavača.

On predaje tursku književnost na Visokoj školi za orijentalne jezike u Parizu i rukovodilac je naučno-istraživačkog projekta posvećenog turskoj književnosti pri Nacionalnom centru za naučna istraživanja Francuske.

Profesor na Katedri na turski jezik i književnost beogradskog Filološkog fakulteta Mirjana Marković, koja je prevela Gurselov roman, istakla je da je delo "plod velike erudicije i opsežnih istraživanja". Uz pomoć raskošnog talenta i pesničkog nadahnuća, autor je pružio čitaocu obilje saznanja o svetu islama, najnovijoj turskoj istoriji i kulturi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: