Sajam knjiga: Od filmova do foruma

Drugog dana 57. Sajma knjiga u Beogradu posetioci su osim obilaska štandova izdavača bili u prilici da prate rad foruma posvećenog temi "Knjiga bez granica", pogledaju neke od mađarskih filmova i nastupe kulturno umetničkih društava, kao i da vreme provedu u strip sali.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.10.2012.

17:31

Default images

U okviru ciklusa “Savremeni mađarski film” na sajmu su u Multimedijalnoj sali prikazani mađarski filmovi “Taksidermija” Đerđa Palfija, i “Istorija letenja” Balinta Kenjereša.

U Multimedijalnoj sali je otvorena i izložba Udruženja stripskih umetnika Srbije sa brojnim strip crtačima koji su spremno odgovorali na sva pitanja zanteresovanih posetilaca.

Ministar kulture Bratislav Petković ocenio je na otvaranju štanda Kancelarije za Kosovo i Metohiju na Sajmu knjiga, da je neophodno učiniti sve da se pomogne piscima na Kosovu.

"To je deo našeg naroda. Tamo ima značajnih pisaca i pesnika koje treba da podržimo i negujemo i Ministarstvo će učiniti sve da pomogne materijalno pisce sa Kosova", rekao je Petković novinarima uoči svečanog otvaranja štanda.

Govoreći o budućnosti Sajma knjiga, koji se sada održava 57. put, ministar Petković je rekao da je reč o jednoj od najvećih manifestacija u Evropi posle frankfurtskog i da se nikako ne sme prekidati.
Foto: Beta
U sali "Borislav Pekić" u 15 časova nastupila je poznata performerka Katalin Ladik poreklom iz Vojvodine, koja je sa Dubravkom Ðurić vodila razgovor na temu "Telo, glas, tekst". Ladik je donela u Beograd izbor iz njenih knjiga, ploča i DVD-a pošto je veoma ponosna kao internacionalno priznati, svestrani performer koji je izvodio performanse sirom Evrope. Među delima koje je donela je DVD sa performansa “Alisa” inspirisanog knjigom Luisa Kerola “Alisa u zemlji čuda” a zatim je izvodila drugi koje je nazvala “U zemlji kodova”.

U Sali „Borislav Pekić“ održan je i Forum sajma knjiga pod nazivom “Knjiga bez granica”, na kome su razgovarali predstavnici Ministarstva kulture i izdavača iz regiona.

Izdavači "Oktoih" iz Podgorice i "Štampar Makarije" iz Beograd predstavili su "Izabrana dela" crnogorskog pisca Danila Erakovića u pet tomova koji obuhvataju romane "Mozak u gipsu", "Tjeskoba", "Nepostojeći ljudi", "Seoba duša" i zbirku pesama "Crna kraljica". Sva dela prate ogledi ili recenzije poznatih književnih kritičara.
Foto: Beta
Svoju izdavačku delatnost 22. oktobra je predstavila i Republilka Srpska čiji je štand otvorio predsednik RS Milorad Dodik, naglašavajući da će RS nastaviti da podržava pisce i izdavače i njihovo predstavljanje na Sajmu knjiga u Beogradu, kao i sličnu manifestaciju koju organizuje Banjaluka.

Reditelj Emir Kusturica najavio tom prilikom da će Andrić grad u Višegradu u RS biti završen 2013. godine, pola godine pre nego što je prvobitno planirano.

Prema njegovim rečima, na svečanom otvaranju Andrić grada biće otvoreno pozorište i premijerno izvedena opera "Na Drini ćuprija" po istoimenom romanu Ive Andrića.
Mađarska knjizevnica Noemi Seči koja je pozdravila na otvaranju 57. Beogradskog sajma knjiga publiku u ime Mađarske, zemlje počasnog gosta Sajma, danas će se družiti s publikom na štandu svoje zemlje od i predstaviti roman "Komunista Monte Kristo".

Obiman roman koji je do nas došao zahvaljujući agilnosti izdavačka kuće "Zavet" , nagrađen je Evropskom nagradom za književnost 2009. godine.

U romanu se prepliću nit društveno-istorijskog romana i nit porodične sage, a kao posebnu nit roman nudi potpun prikaz istorije komunističke ideje u Mađarskoj.

Kičmu romana čini životna priča Šanjija, mesara, čiji je život u stalnoj interakciji sa društvenim i političkim događajima mađarske istorije između 1919. i 1957. godin

Na Sajmu će 22. oktobra biti dodeljena i prva nagrada koju uručuje Zadužbina Dositej Obradović stranom izdavaču koji je doprineo popularizaciji srpske književnosti i kulture. Ove godine Nagrada će biti uručena slovačkoj izdavačkoj kući "Kaligram".

Sve o ovogodišnjem 57. Sajmu knjiga u Beogradu čitajte u našoj specijalnoj temi OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: