Počeo skup bibliotekara iz regiona

U Narodnoj biblioteci Srbije je počela trodnevna Konferencija direktora nacionalnih biblioteka Jugoistočne Evrope na kojoj se razgovara o intenziviranju regionalne saradnje.

Kultura

Izvor: Tanjug

Nedelja, 21.10.2012.

13:49

Default images

Na jednom od najznačajnijih skupova na najvišem nivou ikad održanih u NBS učestvuju predstavnici nacionalnih biblioteka Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Bugarske, Grčke i Srbije.

"Kao najveća nacionalna biblioteka u regionu, sa najviše potencijala, inicirali smo ovu konferenciju na koju su se odazvali svi direktori nacionalnih biblioteka koje smo pozvali", izjavio je Tanjugu vršilac dužnosti upravnika NBS Dejan Ristić.

On je kazao da je nakon jučerašnje prve sesije dogovoreno intenziviranje saradnje i zajedničko učestvovanje u evropskim projektima.

Direktori nacionalnih biblioteka zemalja Jugoistočne Evrope na konferenciji će razgovarati o elektronskom obaveznom primerku, elektronskoj bazi podataka, o bibliotekama kao kulturnim središtima, o obrazovnoj ulozi biblioteka i drugim važnim temama vezanim za savremeno bibliotekarstvo.

Kao vodeća nacionalna biblioteka u regionu, u okviru programa obeležavanja najvećeg jubileja u nacionalnoj kulturi u ovoj godini, 180 godina postojanja srpske nacionalne biblioteke, NBS će na konferenciji inicirati uspostavljanje koordinacionog biroa nacionalnih biblioteka Jugoistočne Evrope sa sedištem u Beogradu.

Ristić je najavio da će trećeg dana konferencije u ponedeljak, 22.oktobra u NBS potpisati sporazum o saradnji sa predstavnicima nacionalnih biblioteka Crne Gore i Grčke. Potpisivanju sporazuma između NBS i ove dve nacionalne biblioteke prisustvovaće državni sekretar ministarstva kulture Miroslav Tasić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: