Angažovani Andrić iz “Glasnika“

Dvojica publicista i istraživača arhivske građe Ratko Peković i Slobodan Kljakić, koji su istraživali društveno angažovanje srpskog nobelovca Ive Andrića od 1944. do 1954. godine, objavili su knjigu "Angažovani Andrić", koju je predstavio "Službeni glasnik".

Kultura

Izvor: B92

Petak, 28.09.2012.

19:21

Default images

Stručni savetnik Adnrićeve zadužbine dr Žaneta Ðukić Perišić je istakla da je ovo dragoceni doprinos postojećoj literaturi o našem velikanu, jer osvetljava najmanje poznati pereriod njegovog života koji su biografi samo uzgred pominjali, ili sasvim zaobilazili.

Kljakić je, objasnio da je s Pekovićem razgovarao pre početka obeležavanja više jubileja vezanih za Andrića (2011. i 2012. godine) nađu potvrde za hipotezu da se ovaj velikan naše kulture nije angažovao, da bi se "dodvorio" novoj vlasti.

On je ispričao da je u eseju o Andriću, koji je napisao Vladimir Dedijer, našao naznake i tragove o iskrenoj posvećenosti novom društvu.

Autori su se dogovorili da će prikupuiti svu postojeću građu o njegovom društvenom radu - govore, predavanja, članke, putopise, reportaže.

Oni su utvrdili da je Andrić tokom te burne dekade obavljao impresivno mnogo funkcija iz dubokog osećanja patriotizma - predsednik Saveza književnika FNRJ, narodni poslanik, potpredsednik Društva za kulturnu saradnju FNRK-ŠSR, član UO Društva za kulturnu saradnju FNRJ-Francuska, Savezne komisije za upis narodnog zajma, Komiteta intelektualaca za odbranu mira, Odbora za inostrane poslove, umetničkog saveta za kinematografiju, Nacionalne komisije FNRJ za UNESKO…

U periodu, koji je bio najplodniji u njegovom književnom radu, Andrić je, kako je istakao Peković, pokazao da je duboko odan ideji jugoslovenstva i uveren da mu je obaveza, kao piscu i intelektualcu od velikog ugleda, da preuzme i ulogu prosvetitelja, pa je pisao o obrazovanju, bibliotekama i školskoj nastavi, o Vuku i njegovoj jezičkoj reformi, Njegošu...

Peković je naveo da su autori, tragajući po svim arhivima, našli velik broj nikada ranije objavljenih dokumenata koji čine jednu trećinu štampanih materijala u knjizi, uključujući i dokument o Andrićevom prijemu u KPJ.

Poslednje poglavlje u knjizi posvećeno je svedočanstvima drugih o Andriću i kako su oni videli njegov društevno politički rad tokom prve posleratne decenije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: