Otvoren Legat Milorada Pavića

Legat Milorada Pavića, koji je slavni pisac ostavio rodnom gradu Beogradu, prvi put je danas, 22. septembra otvoren za javnost, u okviru manifestacije "Dani evropske baštine".

Kultura

Izvor: Tanjug

Nedelja, 23.09.2012.

14:58

Default images

Posetioce Legata (u ulici Braće Baruh, broj 2) dočekala je književnica Jasmina Mihajlović, Pavićeva supruga i staratelj Legata, čiji je osnivač Skupština grada Beograda.

Zainteresovani su mogli da vide prostor u kojem je pisac stvarao, preko 300 prevedenih knjiga na 36 jezika, rukopis "Hazarskog rečnika", lična pisma i posvete velikih svetskih pisaca od Umberta Eka do Roberta Kuvera.
Foto: Tanjug
Naredne posete - 25. i 27. septembra od 12 do 13 sati, mogu se zakazati na info pultovima Turističke organizacije Beograda.

Ove godine tema manifestacije "Dani evropske baštine" je darivanje i zadužbinarstvo.

Pavić je Beogradu zaveštao sve svoje rukopise, knjige, arhivu, biblioteku od više hiljada naslova, pisaći sto iz 18. veka, kao i dve uljane slike iz istog perioda, opisane u njegovom romanu "Predeo slikan čajem".
Autorska prava na Pavićeve knjige drži njegova supruga, dok je grad Beograd vlasnik pomenutih dobara.

Pavić je autor dvojezične srpsko-engleske monografije "Kratka istorija Beograda", kao i zbirke "Nove beogradske priče".

Njegov spomenik se nalazi na Tašmajdanu, dok je u centru Moskve Pavićevo poprsje postavljeno u Aleji svetskih pisaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: