Antologija srpske priče o starosti

Tematska antologija savremene srpske priče pod naslovom "Starost", koju su priredili David Albahari i Srđan V. Tešin, predstavljena je u izdavačkoj kući "Arhipelag".

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 20.09.2012.

16:49

Default images

O ovoj neobičnoj i zanimljivoj knjizi koja okuplja priče većine vodećih savremenih pripovedača govorili su priređivači i glavni urednik Arhipelaga Gojko Božović.

Među autorima priča u antologiji je nekoliko dobitnika NIN-ove, Andrićeve i Vitalove nagrade, Nagrade "Meša Selimović", kao i Evropske nagrade za književnost.

Priređivači su pozvali poznate domaće pisce da napišu priču o starosti i o tome kako oni vide starost. Odgovarajući na temu pozvani pisci različitih poetika i generacija napisali su zanimljive, uzbudljive, vesele, mudre i provokativne priče o starosti, ocenjeno je na promociji.

Objavljene su priče 21 pisca - Jovice Aćina, Slobodana Tišme, Milice Mićić Dimovske, Žarka Radakovića, Svetislava Basare, Ljubice Arsić, Mihajla Pantića, Jelene Lengold, Milete Prodanovića, Zorana Ćirića, Veselina Markovića, Mirka Demića, Ildiko Lovaš, Uglješe Šajtinca, Saše Ilića, Borivoja Adaševića, Enesa Halilovića, Andrije Matića i Miće Vujičića, kao i Albaharija i Tešina.

Njihove priče nam kazuju da je starost mnogolika i uzbudljiva, ona je takođe svedočanstvo o neponovljivosti i smislu ljudskog života, istakli su priređivači antologije.

U predgovoru knjige oni su napomenuli da su autori kroz priče o starosti pripovedali i o mnogim drugim temama - od politike do istorije, od savremenih događaja do fantazmagorija, od neposrednih iskustava do uzbudljivih uzleta imaginacije.

Projekt je zamišljen kao pokušaj pružanja odgovora na niz pitanja koja se neumitno nameću kada je reč o ovoj temi - šta nam znači starost, šta očekujemo od starosti, kada se doista postaje star, strah od starosti, žaljenje za mladošću, sukob star-mlad i posebno kada pisac postaje star.

Knjiga je objavljena u ediciji tematskih antologija "Tema" koju je "Arhipelag" pokrenuo pre nekoliko godina. U toj ediciji ranije su objavljene knjige "Poslastičarske priče", koju su priredili Albahari i Vladan Mijatović Živojnov i "Svet oko nas. Evropski gradovi u savremenoj srpskoj pripoveci", koju je priredio Božović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: