Robert Kramb na tribini u SKC-u

U susret jubilarnom 10. Međunarodnom salonu stripa, koji se održava od 27. do 30. septembra u Studentskom kulturnom centru, ovih dana gosti Beograda su istaknuti strip autori Robert Kramb (69) i Gilbert Šelton (72) sa suprugama Alinom Kominski-Kramb i Lorom Fountin, koje se takođe bave devetom umetnošću.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 05.09.2012.

16:53

Default images

Oni će 6. septembra u SKC-u sa početkom u 19 časova prirediti tribinu na kojoj će govoriti o svojim karijerama, ali i umetnosti, politici i različitim društvenim temama, a pozvali su i publiku da se uključi u razgovor, koji je okarakterisan kao svojevrstan "džem sešn".

Povodom dolaska Kramba, autora poznatog stripa "Mačak Fric" i Šeltona, koji stoji iza priče "Braća Frik", njihov srpski izdavač, kuća "Komiko" iz Novog Sada, objavila je "Veliku knjigu Roberta Kramba" i knjigu "Famozna čupava braća Frik", koje će biti predstavljene u petak i subotu u SKC-u.

Posetioci će imati priliku da razgovaraju sa priznatim umetnicima, a pre toga u SKC-u su planirane radionice stripa i ilustracije.

Kramb i Šelton tokom današnjeg druženja sa novinarima najviše su se interesovali u kojoj meri je njihov rad poznat u Srbiji.

Bili su fascinirani kada im je umetnik i publicista Slobodan Ivkov rekao da je 1975. godine prvi put objavljen "separat" u listu "Student" pod nazivom "Andergraund štampa" i da je 1980. u SKC-u organizovana izložba njihovih radova, što je bila prva postavka "andergraund" stripa u "komunističkom svetu".

Kramb je posebno bio fasciniran činjenicom da je u Srbiji poznat i Tomas Nast, za koga je retko ko i u Americi čuo, a čiju umetnost on izuzetno ceni.

Nakon uvodnog obrazloženja svog "specijalnog" odnosa prema Dušku Dugoušku, koji ga je kada je bio mali "seksualno privlačio", Kramb je otkrio da je više puta tokom rada na nekom stripu pomislio "ovo je ludo, bolesno, ko bi ovo čitao", ali je to jednostavno morao da stavi na papir.



"Kako vi u Srbiji možete da prihvatate i čitate te čudne i nastrane stvari?", pitao je Kramb, ali je umesto odgovora dobio samo osmeh okupljenih novinara i svojih poštovalaca.

Šelton je istakao da njihove stripove treba shvatiti kao satiru i ne treba ih uzimati kao modele, uzore, i da ne propagiraju narkomaniju, rasizam i slično, iako se ponekad tako doživljavaju.

Kramb je primetio da se situacija u poslednjih 40 godina promenila i da se strip doživljava mnogo ozbiljnije, pa čak i izlaže u galerijama. Međutim, obojica smatraju da je stripovima mesto u štampi, a ne u izložbenim prostorima, jer je publici zamorno da ih čita kada su na zidovima.

Priznati strip umetnici veruju takođe da je u stripu najvažnija priča. "Crtež sa dobrom idejom, a lošijim crtežom bolji je od crteža koji ima odličan crtež, ali lošu priču", naglasio je Šelton, koji je otkrio i da je od juče, kada su stigli, uspeo čak tri puta da se izgubi u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ministarstvo donelo odluku: Zatvaraju se škole

Zbog toplotnog talasa u Bangladešu, Ministarstvo prosvete i Ministarstvo osnovnog obrazovanja u toj zemlji saopštili su da će obrazovne ustanove biti zatvorene na sedam dana, zaključno sa 27. aprilom.

8:09

21.4.2024.

1 d

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

19 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: