Novi roman Vuka Draškovića

Do kraja meseca septembra u izdanju "Novosti" pojaviće se novi roman Vuka Draškovića - "Via Romana". Autor knjige potpisao je u ponedeljak sa direktorom i glavnim urednikom "Novosti" Manojlom Vukotićem ugovor o štampanju prvog tiraža novog dela u 30.000 primeraka.

Kultura

Izvor: Izvor: Novosti/M. A. K.

Utorak, 04.09.2012.

10:51

Default images

O svom novom delu, pisac "Sudije", "Noža", "Molitve", "Konzulskih vremena", "Doktora Arona", kaže da je na putu njegovih prethodnih romana.

- Via Romana je je stari rimski put koji nas je povezivao sa Konstantinopoljem, a kasnije carska džada koja nas je vodila ka Stambolu - otkriva Drašković za "Novosti". - Na Via Romana i njene krakove silazili smo vekovima u potrazi za srećom, a sve se najčešće završavalo nesrećom. Danas, brže nego ikada putevi nas dele i rasipaju: jednima su putokazi na Zapadu, drugima ka ruskom Istoku, trećima ka Stambolu. Ovaj roman je ispovest dvojice janičara iz istog sela, iz iste kuće. Jedan je pre četiri veka odveden do Stambola i tamo se popeo do visova carskih, a drugoga je tri i po veka kasnije put doveo do Beograda, kao fanatičnog komunističkog vernika i službenika jednog drugog sultana i carstva, zvanog Titova Jugoslavija.

Tragični junaci Vuka Draškovića su se u različitim istorijskim okolnostima našli na velikom carskom putu, kaže Milomir Kragović, urednik izdavačke delatnosti Kompanije "Novosti".

- U novom romanu Vuka Draškovića simboličnog naslova "Via Romana", glavni junak doktor Damjan Čavka, kroz svoju sudbinu opisuje skoro četiri veka srpskih posrtanja - objašnjava Kragović. - Od 1602. do današnjih dana. Taj veliki carski put je najbolji svedok vekovnih patnji, janičarstva, raskola, ubistava, samoubistava, begova i podanika, pobednika i pobeđenih, četnika, partizana, ustaša, komunista, svakovrsnih zabluda, krvavih osveta, slepih obožavanja i pobuna, pohlepa, odmetništva, snova i surove stvarnosti, zapleta i loših raspleta, naših pojedinačnih i kolektivnih drama.

Ovo je treća saradnja Draškovića i "Novosti". Pre pet godina objavljena je memoarska prozu "Meta", koja je vrlo brzo postala veliki hit i prodata je u 50.000 primeraka. "Novosti" su 2009. godine objavile i reizdanje jednog od najpopularnijih romana Vuka Draškovića - "Noć đenerala", u tiražu od 20.000.

Roman Vuka Draškovića pojaviće se uoči Beogradskog sajma knjiga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: