Džef Čeng na tribini u DOB-u

Predavanje autora jedne od najčuvenijih knjiga o istoriji hip hop kulture "Ne može da stane, neće da stane - jedna istorija hip-hop generacije", Džefa Čenga (Jeff Chang), biće održana u utorak 4. septembra u Domu omladine Beograda u 19:00 časova.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 31.08.2012.

17:49

Default images

Džef Čeng u Beograd dolazi uz podršku Ambasade SAD u Beogradu, a pored predavanja biće održana i debata uživo i projekcija najstarijeg postojećeg dokumentarnog filma o hip hopu “Style Wars”.

Džef Čeng, još od druge polovine osamdesetih, tokom školovanja u okviru sistema državnih univerziteta Kalifornije koje će krunisati diplomom mastera Azijsko-američkih studija na UCLAu, počinje da razvija svoj politički stav radom u studentskim organizacijama. Njegov najznačajniji poduhvat na političkom planu je učešće u osnivanju prve Nacionalne hip hop političke konvencije 2003. godine. Reč je o telu koje okuplja lokalne nevladine organizacije iz ugroženih urbanih zajednica SADa i radi na političkoj homogenizaciji i aktiviranju mladih iz tih zajednica, kao i na artikulaciji njihovih političkih stavova. Značaj Nacionalne hip hop političke konvencije za politički život u SAD, najbolje oslikavaju procene američkih političkih analitičara prema kojima upravo animiranje mladih, uglavnom obojenih glasača iz siromašnih urbanih jezgara, donosi prevagu kandidatima Demokratske stranke na izborima u SAD u poslednjih pet godina.
Početkom devedesetih Čeng započinje i novinarsku karijeru tekstovima u kojima se uglavnom bavi hip hop kulturom, međurasnim odnosima i društvenim položajem mladih. Pisao je i piše za mnoštvo uglednih časopisa, među kojima su i ColorLines (čiji je prvi urednik), San Francisco Chronicle, URB, The Nation, The Bomb Hip Hop, Mother Jones, kao i Vibe za koji je 2007. godine, u toku kampanje za predsedničke izbore, intervjuisao Baraka Obamu. Bio je i jedan od glavnih urednika Internet portala 360hiphop.com kojeg je osnovao Rasel Simons. Čeng je značajan doprinos hip hopu dao i svojim radom u muzičkoj industriji. On je, naime, 1993. godine učestvovao u osnivanju, a kasnije postao i direktor etikete Solesides, jedne od najvažnijih nezavisnih izdavačkih kuća u hip hop muzici, u okviru koje je svojim prijateljima – među kojima su i DJ Shadow i grupa Blackalicious – pružio priliku da započnu diskografske karijere.

Pored svih uspeha, knjiga "Ne može da stane, neće da stane“ ipak i dalje predstavlja najznačajnije postignuće u Čengovoj biografiji jer je za nju dobio mnoštvo priznanja među kojima i najznačajniju nezavisnu književnu nagradu u SAD American Book Award (2005. godine), Asian American Literary Award (2006), nagradu Deems Taylor (2006) koju dodeljuje Američko udruženje kompozitora, tekstopisaca i muzičkih izdavača (ASCAP) ili titulu najbolje knjige o muzici za 2005. godinu u izboru New York Magazina. Ova knjiga, naime, predstavlja središte Čengovog dosadašnjeg rada vezanog za hip hop zato što na najbolji način objedinjuje sva njegova različita iskustva sa hip hopom – novinarska, aktivistička i iskustva stečena radom u muzičkoj industriji. Za ovu godinu je predviđen i izlazak njegove nove knjige "Who We Be: The Colorization of America", u kojoj razmatra stanje kulturnog i nacionalnog identiteta i identiteta nacije u SAD nakon velikih demografskih i političkih promena u poslednje tri decenije. Čeng živi u Kaliforniji sa suprugom i sinovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: