Avanture mladog Šerloka Holmsa

Tinejdžersku populaciju odraslu uz akcione filmove, društvene mreže i sve ostale primamljive novotarije teško je pridobiti da se vrate knjizi, koje im je "ogadila" školska lektira. Izdavačka kuća "Alnari" odabrala je nekoliko naslova, među njima i priču o avanturama mladog Šerloka Holmsa, koji bi trebalo da u školarcima podstaknu ljubav prema čitanju.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 28.07.2012.

10:00

Default images

Dva romana "Mladi Šerlok Holms - smrtonosni oblak" Endrua Lejna i "Čuvari istorije - početak oluje" Dejmijana Dibena su prve knjige iz serijala, a od čitalaca zavisi koliko će nastavaka biti prevedeno.

Lejn (49) je po obrazovanju fizičar, iskusan britanski novinar koji piše epizode za SF TV serijale (Doktor Hu) nastavke za neke avanturističke književne serijale namenjene mladjoj čitalačkoj publici, a od 2009. je pocela njegova serija za tinejdžere o slavnom detektivu Šerloku Holmsu u njegovim đačkim i studentsikim danima.

Kako je objasnio u pogovoru prve knjige u kojoj Holms, kao srednjoškolac rešava svoj "prvi slučaj", uvek ga je zanimalo gde je Holms stekao sve one veštine kojima ga je obdario njegov književni otac Konan Dojl.

Pošto pripada onoj armiji čitalaca koji su Holmsa pretvorili u najslavniju fiktivnu ličnost na svetu, Lejn je pomno istražio sve što je mogao da sazna o vrermenu u koje je Dojl smestio svog junaka, a iz originalnih romana i priča je pokupio neke detalje iz kojih je saznao o Šerlokovom bratu Majkroftu, o tome da mu je majka bila bolešljiva, da je studirao muziku, da je voleo pčele...

Kao iskusni nastavljač započetih serijala Lejn je popisao sve dobre i loše osobine Holmsa i znanja (mačevanje, boks, istorija, geografija, prirodne nauke...) i u priču je utkao korene svega što ga je odlikovalo.

Buduća ekscentrična ličnost, čudak i samotnjak, prema Lejnovoj zamisli je neprilagođeni tinedjžer koga su roditelji smestili u skupu privatnu školu u kojoj, uz odlične profesore vlada veoma stroga disciplina. Željan topline porodičnog doma mladi Holms ne može da mu se vrati jer je otac, inače visoki oficir negde na službi, majka boluje, brat Majkroft mora da se stara o njihovoj sestri a zadužen je za kontrašpijunažu pa Šerloka šalje kod strica gde ga tretiraju kao stranca.

Tokom usamljeničkih šetnji sreće lutalicu, siroče Meta koji ga upoznaje da novom sredinom, a stariji brat koji ga jedini voli, šalje mu privatnog učitelja Amerikanca Ejmijusa koji će dečaka učiti logičnom razmišljanju i donošenju zaključaka na osnovu činjenica koje je saznao.

Tako ova čudna trojka upada u centar zavere koja ima za cilj da uništi britansku vojnu moć.Tokom lova na glavu zavere Holms biva mučen i drogiran opijumom ( docnije je bio zavisnik od droga) i mora da pokaže veliku snalažljivost da bi preživeo. Roman je tako dobro napisan da ga mogu čitati sa zadovoljstvom i oni stariji koji se rado sećaju Dojlovih romana.
Prvi roman iz serijala o pripadnicima tajnog društva "Čuvara istorije" koristi poznati trik fantastičnog žanra - putovanje kroz vreme. Ovoga puta rče je o porodici Džouns u kojoj je sin Džejk nasledio sposobnost roditelja da putuje kroz vreme, što se od njega krilo sve dok nisu nestali.

Da bi pronašao roditelje, on mora da stigne do glavešina Čuvara istorije i tako saznaje da su to specijalno obučeni agenti čiji je zadatak da osujećuju namere zlikovaca koji žele da naruše tok istorije.

Dok traga za roditeljima Džejk i sam preuzima zadatak da spreči one koji žele da onemoguće dolazak renesanse u Evropu jer bi to značilo gubljenje pozicija koje su imali u srednjem veku. Avanture u koje upada Džejk vode ga i do prve ljubavi, Topaz, koja je već agent društva.

Kraj je samo delimično srećan jer je Džejk pronašao roditelje, sprečena je diverzija koja bi evropsku civilizaciju bacila u mračni srednji vek ali je Topaz nestala u nekom od slojeva istorije. Prava priča za mlade oba pola koji vole fantastiku.

U ediciji koju je "Alnari" nazvao "Nera čita za vas" po imenu ćerke osnivača Saše Petkovića sada su se pojavila još četiri naslova za tinejdžere - "Krpice" Sofije Benet čiji naslov ukazuje da su ciljna grupa mlade kaćiperke, novi nastavak serijala o mladom samuraju "Krug zemlje" Krisa Bredforda , "Vodič za odrastanje pametne devojčice" i nova verzija priče o Aladinu iz pera Filipa Pulmana.

Cena knjiga je od 300 do 500 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: