Fond "B. Pekić" dodelio stipendije

Književnici Berislav Blagojević iz Banjaluke i Slobodan Bubnjević iz Pančeva dobili su dve književne stipendije za nacrte proznog dela iz Fonda "Borislav Pekić".

Izvor: Tanjug Beograd
Podeli

Blagojević je dobio nagradu za nacrt romana ''Tiši od vode'', a Bubnjević za nacrt ''Sedmi narod''.

Kako se navodi u saopštenju izdavačke kuće ''Arhipelag'', između 38 prijava pristiglih na konkurs, radovi nagrađenih izdvojili su se kako zrelošću i celovitošću umetničke vizije, tako i sistematičnošću u njenom izlaganju.

Žiri je radio u sastavu Ljiljana Pekić, Predrag Palavestra, Mileta Prodanović, Vladislava Gordić-Petković i Gojko Božović.

Blagojević je rođen 1979. godine u Slavonskom Brodu. Magistar je geografskih nauka. Objavio je tri knjige proze - ''Lamentacija po Sofroniju'' (2005), ''Ja, revolucionar'' (2010) i ''Revolucionar'' (2012) i zbirku poezije ''Trebao sam biti riječ'' (2005).

Njegova prozna dela nagrađivana su na književnim konkursima u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Španiji, a radove je objavljivao u velikom broju književnih časopisa u Srbiji i inostranstvu.

Blagojevićev sinopsis za roman ''Tiši od vode'' ukazuje da će ovo delo u više narativnih ravni predočiti sudbinu pojedinca i transformacije u vremenu.

Roman opisuje proces lečenja glavnog junaka, učesnika rata u Bosni i Hercegovini, u kome se lična borba za ozdravljenje kontrastira sa svim apsurdima i surovostima realnosti koje uzrokuju rat, moralna degradacija i tranzicijske bolesti, navodi se u saopštenju.

Bubnjević je rođen 1978. godine u Rijeci. Studirao je eksperimentalnu fiziku, bavi se novinarstvom, piše prozu i dramu. Autor je zbirke priča ''Perturbacija i druge nevolje'' (2005), a očekuje se ove godine izlazak iz štampe zbirke ''Strah od promaje''.

Bubnjević je novinar nedeljnika "Vreme", urednik internet portala Centra za promociju nauke i elektronskog književnog časopisa "Male novine", a devet njegovih radio-drama emitovano je na programima Radio Beograda.


Sinopsis romana ''Sedmi narod'' nagoveštava prozno delo žanrovski određeno kao alternativna istorija i u njemu se životni put junaka ukršta sa pitanjima o mogućnosti opstanka države Jugoslavije.

Prati B92 na Viberu

Knjige/Stripovi

Danas počinju Beogradski međunarodni susreti pisaca

Beogradski međunarodni susreti pisaca počinju danas, a predsednik UKS-a Radomir Andrić je najavio dolazak 33 književnika iz Azerbejdžana, Albanije, Belorusije, Bugarske, Velike Britanije, Grčke, Izraela, Kanade, Mađarske, Makedonije, Nemačke, Republike Srpske, Rumunije, Rusije, Slovačke, Turske, Ukrajine, Francuske, Hrvatske, Crne Gore i Češke.

Knjige/Stripovi utorak 19.09. 09:50 Komentara: 0
strana 1 od 537 idi na stranu