Fond "B. Pekić" dodelio stipendije

Književnici Berislav Blagojević iz Banjaluke i Slobodan Bubnjević iz Pančeva dobili su dve književne stipendije za nacrte proznog dela iz Fonda "Borislav Pekić".

Izvor: Tanjug Beograd
Podeli

Blagojević je dobio nagradu za nacrt romana ''Tiši od vode'', a Bubnjević za nacrt ''Sedmi narod''.

Kako se navodi u saopštenju izdavačke kuće ''Arhipelag'', između 38 prijava pristiglih na konkurs, radovi nagrađenih izdvojili su se kako zrelošću i celovitošću umetničke vizije, tako i sistematičnošću u njenom izlaganju.

Žiri je radio u sastavu Ljiljana Pekić, Predrag Palavestra, Mileta Prodanović, Vladislava Gordić-Petković i Gojko Božović.

Blagojević je rođen 1979. godine u Slavonskom Brodu. Magistar je geografskih nauka. Objavio je tri knjige proze - ''Lamentacija po Sofroniju'' (2005), ''Ja, revolucionar'' (2010) i ''Revolucionar'' (2012) i zbirku poezije ''Trebao sam biti riječ'' (2005).

Njegova prozna dela nagrađivana su na književnim konkursima u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Španiji, a radove je objavljivao u velikom broju književnih časopisa u Srbiji i inostranstvu.

Blagojevićev sinopsis za roman ''Tiši od vode'' ukazuje da će ovo delo u više narativnih ravni predočiti sudbinu pojedinca i transformacije u vremenu.

Roman opisuje proces lečenja glavnog junaka, učesnika rata u Bosni i Hercegovini, u kome se lična borba za ozdravljenje kontrastira sa svim apsurdima i surovostima realnosti koje uzrokuju rat, moralna degradacija i tranzicijske bolesti, navodi se u saopštenju.

Bubnjević je rođen 1978. godine u Rijeci. Studirao je eksperimentalnu fiziku, bavi se novinarstvom, piše prozu i dramu. Autor je zbirke priča ''Perturbacija i druge nevolje'' (2005), a očekuje se ove godine izlazak iz štampe zbirke ''Strah od promaje''.

Bubnjević je novinar nedeljnika "Vreme", urednik internet portala Centra za promociju nauke i elektronskog književnog časopisa "Male novine", a devet njegovih radio-drama emitovano je na programima Radio Beograda.


Sinopsis romana ''Sedmi narod'' nagoveštava prozno delo žanrovski određeno kao alternativna istorija i u njemu se životni put junaka ukršta sa pitanjima o mogućnosti opstanka države Jugoslavije.

Prati B92 na Viberu

Knjige/Stripovi

Tajna istorija kultne knjige: "Šta ako je, nakon svega, to loš roman?"

Pedeset godina je prošlo od kada je, krajem proleća 1967. godine, argentinska Sudamerikana Pres, u to vreme vodeći izdavač savremene latinoameričke literature, u Buenos Ajresu objavila "Sto godina samoće", roman tada slabo poznatog kolumbijskog autora. Gabrijel Garsija Markes bojao se, šaljući rukopis izdavaču, da će i ta knjiga umreti čim bude štampana... jer sve što je prethodno napisao prodato u ukupno - manje od 2.500 primeraka.

Knjige/Stripovi ponedeljak 3.07. 13:15 Komentara: 28
strana 1 od 534 idi na stranu