Srbija na Sajmu knjiga u Solunu

Ministar kulture, informisanja i informacionog društva Srbije Predrag Marković u prisustvu gradonačelnika Soluna i visokih zvanica otvorio je 9. Sajam knjiga u Solunu na kome je Srbija počasni gost i ukazao na važnost očuvanja i razmene kulturnih vrednosti.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 25.05.2012.

13:07

Default images

Otvarajući Sajam knjiga ministar kulture je istakao važnost očuvanja i razmene najviših kulturnih vrednosti u vremenima krize, potvrdu prijateljstva Srbije i Grčke i primerima iz dela Ive Andrića pozvao grčke čitaoce na nova čitanja naših pisaca, saopštilo je Ministarstvo kulture.

Delegaciju Srbije na Sajmu knjiga, koji je počeo sinoć, čini 16 pisaca, prevodilaca, književnih kritičara i teoretičara.

Među njima su Dušan Kovačević, Vida Ognjenović, Dragan Velikić, Vladislav Bajac, Svetislav Basara. Grčkoj publici prvi put se predstavljaju pesnikinja Tanja Kragujević, pesnikinja i prozni pisac Jelena Lengold, pesnik Zoran Pešić Sigma, prozni pisac Goran Petrović, pozorišni pisac Biljana Srbljanović, i prozni pisac Borivoje Adašević.

Na štandu Srbije biće predstavljeni i velikani srpke književnosti Ivo Andrić, Miloš Crnjanski, Ivan Gađanski, Danilo Kiš, Raša Livada i Milorad Pavić, kao i klasici srpske poezije iz Antologije balkanske poezije HEMUS (2006).

Predstavljanje Srbije prati izložba Muzeja grada Beograda "Ivo Andrić pisac i/ili dilomata", kao i radionice srpske književnosti u okviru Dečjeg kutka, a biće predstavljen i prevod na grčki knjige "Filosovske urvine prepodobnog Justina Popovića", izdanje Zadužbine Svetog manastira Hilandar.

Pre otvaranja Sajma knjiga ministar Marković boravio je u manastiru Hilandar gde se upoznao sa radovima na obnovi manastira izvršenim u periodu od njegove prethodne posete u septembru prošle godine do danas, kao i sa radovima koji predstoje.

Ministarstvo je za nastavak radova na zapadnom krilu Velikog konaka i radove na istočnom krilu Velikog konaka prema Konaku iz 1814. i ulazu u ovoj godini izdvojilo 50 miliona dinara.

Dodatnih 25 miliona dinara biće izdvojeno za nastavak radova na istočnom krilu Velikog konaka, završetak radova na ikonostasu iz 1635. godine i ikonama iz manastirske riznice, kao i nastavak radova na zidnom slikarstvu u crkvi Sv. Trojice na Spasovim vodama i radovima na celivajućim ikonama glavne crkve manastira Hilandar, dezinsekciju ikona i prostora u riznici.

Obnova Velikog konaka podrazumeva potpunu rekonstrukciju požarom uništenih delova, uz konstruktivno ojačanje i obnovu sačuvanih elemenata, tako da objekat po obliku odgovara onome kako je izgledao pre požara, ali i da funkcionalnom revitalizacijom prostora odgovara duhu aktuelnih i trajnih potreba Svetog manastira.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: